Милиардерът Илон Мъск обяви, че иска повече контрол над бизнеса си с електромобили - или заплашва да го торпилира. Изненадващият ход идва на фона на обвинения, че той не обръща достатъчно внимание на Tesla заради проблемите си в X/Twitter.

"Не се чувствам комфортно с това да развивам Tesla като лидер в AI и роботиката без да имам около 25% контрол над компанията - достатъчно, за да имам влияние, но не толкова, че да имам пълна власт. Ако това не се случи, бих предпочел да създавам продукти извън Tesla", написа в социалната си мрежа Мъск.

Twitter се е "обезценил" с близо 72% в ръцете на Мъск

Twitter се е "обезценил" с близо 72% в ръцете на Мъск

Инвеститорите нямат вяра в социалната мрежа

Именно той през 2022 г. продаде 22 млн. акции на Tesla, за да финансира придобиването на X/Twitter - авантюра по пътя към създаването на "супер приложение", която до момента му е донесла предимно скандали и която освен това превърна микроблогинг мрежата в почти лишена от модерация и трудно използваема без платен абонамент платформа.

Мъск все още е най-големият отделен акционер в Tesla с около 13 на сто от акциите. Компанията инвестира 1 млрд. долара в суперкомпютъра Project Dojo, а още през 2022 г. беше показан хуманоидният робот Optimus.

Свръхскоростният транспортен проект на Илон Мъск Hyperloop One се провали

Свръхскоростният транспортен проект на Илон Мъск Hyperloop One се провали

Компанията разпродава активите си и освобождава служители

Както отбелязва "Ройтерс", на изпълнителните директори им е забранено просто да вземат технологии и бизнес възможности от компанията, която управляват и да ги прехвърлят в собствените си бизнеси. Мъск притежава компании като xAI и Neuralink, в рамките на които и Dojo, и Optimus лесно биха могли да се впишат. Това е очевиден конфликт на интереси.

"Проблемът е, че неговите публикации създават впечатлението, че в качеството си на изпълнителен директор, той не само отклонява печеливши възможности за Tesla на база на собствените си предпочитания, но и ги пренасочва към частните си компании", коментира пред агенцията професорът по право Ан Липтън.

Рекламодателите напускат X, а Илон Мъск завежда "термоядрен иск"

Рекламодателите напускат X, а Илон Мъск завежда "термоядрен иск"

Собственикът на социалната мрежа X твърди, че ще съди компания за мониторинг на реклама, според коят, рекламите са били поставени до антисемитско съдържание

Според наблюдатели писанията на Мъск са опит да притисне борда на Tesla, който така или иначе е склонен да се огъва пред исканията му заради голямата важност на милиардера за бизнеса. Големите акционери като Vanguard и BlackRock, обаче, вероятно ще се съпротивляват.