Инвестиционният фонд Fidelity направи нова драстична корекция на оценката на стойността на дела си в X/Twitter. След като той помогна на Илон Мъск да придобие социалната мрежа за 44 млрд. долара, сега оценката на неговите експерти е, че тя струва със 71,5% по-малко, отколкото при покупката, съобщава Axios, като цитира официални документи.

Преди няколко месеца Fidelity оценяваха "обезценката" на около две трети.

Как само за година Илон Мъск превърна Twitter в "жалко подобие на себе си"

Как само за година Илон Мъск превърна Twitter в "жалко подобие на себе си"

След сделката за $44 милиарда Twitter вече се казва X и е нещо съвсем ново

Важно в случая е да се подчертае, че X/Twitter вече е частна компания и Fidelity е много вероятно да не разполагат с вътрешна информация за състоянието ѝ.

Само в рамките на ноември фондът свали цената на Twitter с 10,7%, след като Илон Мъск заяви на бойкотиращите го рекламодатели "да отидат на майната си". А бойкотът беше причинен от намаляването на модерацията и връщането в микроблогинг платформата на известни тролове и радикални активисти на крайната десница.

Илон Мъск планира да премахне X (бившата Twitter) от ЕС

Илон Мъск планира да премахне X (бившата Twitter) от ЕС

Заради регулациите на Брюксел

Междувременно, много от функциите на Twitter (преименуван междувременно на X) станаха платени, а Мъск лансира идеята за превръщането на социалната мрежа в "суперприложение", което включва по-големи текстови публикации, мултимедия, видео комуникация, плащания и т.н.

В прогнозите за 2024 г. на Financial Times, обаче, фигурира именно... фалит на X.