Веригите за бързо хранене McDonald's, KFC и Pret a Manger се присъединиха към супермаркетите във Великобритания, които предупреждават, че излизането от Европейския съюз без сделка ще доведе до "значителни" прекъсвания на техните вериги за доставки.

Компаниите предупреждават, че няма да могат да запазят "избора, качеството и дълготрайността" на храните, ако Великобритания напусне блока без споразумение, което да защитава търговията с Европа.

"Макар да работим в тясно сътрудничество с нашите доставчици по плановете за действие при извънредни ситуации, не е възможно да се намалят всички рискове за нашите вериги за доставки", пишат те в писмо до британските депутати, цитирано от CNN Business.

Освен компаниите за бързо хранене, писмото е подписано от представители на повечето от най-големите вериги супермаркети в страната и британския консорциум за търговия на дребно.

Великобритания ще използва кораби, за да се снабди с храна и лекарства след Brexit

Флотилия от кораби ще спасява Великобритания от глад след Brexit

Te ще използват по-бързи маршрути за доставките на стоки от първа необходимост

Обединеното кралство трябва да напусне ЕС само след 60 дни. Но британските депутати отхвърлиха споразумението за излизане, договорено от премиера Тереза ​​Мей, и компаниите са обезпокоени от Brexit без сделка.

Доставчиците на храни предупреждават, че подобно излизане от ЕС "значително ще увеличи разходите за внос" и "ще повиши натиска върху цените на хранителните продукти". Според тях новите мита ще имат "опустошително въздействие" върху британските фермери.

Компаниите складират стоки, където е възможно, но "всички складови помещения за замразяване и охлаждане вече се използват и като цяло има много малко свободно пространство за складиране".

Обединеното кралство има "високо ниво на продоволствена сигурност, изградена върху разнообразни източници, включително силно местно производство и внос", заяви говорител на премиера Тереза Мей.

Великобритания остава без храна, гориво и лекарства, ако не постигне сделка за Brexit

Великобритания остава без храна, гориво и лекарства, ако не постигне сделка за Brexit

Страната е напълно зависима от европейските стоки, доставяни през Ламанша

Предупреждения от бизнеса

Компаниите във Великобритания настояват за яснота относно Brexit.

Airbus обяви миналата седмица, че ще бъде принудена да пренасочи бъдещите си инвестиции, ако Великобритания излезе от ЕС без сделка. Ford заяви, че подобен сценарий ще му струва 800 млн. долара през 2019 г.

Sony ще премести европейската си централа от Лондон в Амстердам заради несигурността около Brexit. Компаниите за финансови услуги преместват 1 трилион долара активи от страната.

Днес Мей отново ще се изправи пред британските депутати, за да представи своя "план Б" за Brexit. Законодателите също така ще внесат изменения в предложението на Мей в опит да го оформят във форма, която може да събере мнозинство.

Сделката за Brexit идва твърде късно, за да спре бягството на компании от Острова

Сделката за Brexit идва твърде късно, за да спре бягството на компании от Острова

Разводът с ЕС вдига цените, оставя хора без работа и фалира фирми във Великобритания

Най-важните поправки ще покажат, че парламентът ще се опита да поеме контрола върху процеса, ако премиерът не успее да прокара сделката.

Производителите на храни призовават законодателите да избягват неконтролираното напускане.

"Ние ... ви молим да работите с колегите си в парламента спешно, за да намерите решение, което да избегне шока от Brexit без сделка на 29 март и да премахне тези рискове за британските потребители", се казва в писмото.