Собственикът на Mercedes-Benz Daimler и Bosch обединяват сили, като двете германски компании ще работят съвместно в разработването на безпилотни таксита. Съюзът има за цел да се насочи към ускоряване производството на "роботаксита", предаде Reuters.

Споразумението между най-големият производител на луксозни коли и най-големият доставчик за автомобилната индустрия образува мощен противовес на нови играчи в сферата като Uber и Didi, които също работят по автономни коли.

Алиансът бележи край на усилията на Daimler да разработи самоуправляваща се кола до голяма степен чрез собствени сили, но идва и на фона на амбициите в автомобилната индустрия да се даде възможност на клиентите да поръчват коли само чрез смартфоните си.

Финансовите условия на сделката не са разкрити, а Bosch ще разработва софтуер и алгоритми, необходими за безпилотното шофиране, заедно с автомобилния производител.

Системата ще бъде готова до началото на следващото десетилетие, заявиха от Daimler, без да уточняват кога точно роботакситата ще дебютират.