Пакистанският авиопревозвач Pakistan International Airlines (PIA) отмени общо 322 вътрешни и международни полета само през последните 10 дни. Причината е ограничения на доставките на авиогориво от държавната петролна компания PSO, финансова криза и оперативни проблеми на авиопрезовзача. Пакистан е петата по население страна в света.

Както съобщава вестник Dawn, авиокомпания PIA преживява най-тежката криза в своята история и е на ръба на закриването, поради намалените доставки на самолетно гориво, което пък е заради липса на средства за заплащането му. Това доведе до отмяната на 322 полета от 14 октомври насам, включително 134 по международни линии.

Задлъжнялостта на PIA към доставчика на гориво надхвърля 650 милиона пакистански рупии (2,4 милиона долара). Авиопревозвачът е потърсил допълнителни заеми от банките, за да изплати задълженията си към PSO за доставки на гориво.

Какви са заплатите на президента на Пакистан и на върховния съдия и защо искат повишение

Какви са заплатите на президента на Пакистан и на върховния съдия и защо искат повишение

Увеличението може да е с почти 50%

Проблемите на авиокомпанията се засилиха на фона на решението на пакистанското правителство да приватизира Pakistan International Airlines, чийто загуби от 2012 г. насам достигнаха внушителните 7,1 млрд. долара.

По думите на министъра на приватизацията на Пакистан във временното правителство Фавад Хасан Фавад, на продажба ще подлежат основните активи на авиокомпанията, т.е. самолетите и правата за обслужването им на летищата. Пнастоящем авиопаркът на PIA се състои от общо 34 самолета. Полети обаче се извършват само с 19 самолета. 15 от самолетите авиокомпанията е взела под аренда, като месечната стойност е 2 милиона долара.

Държавите взели най-големи заеми от МВФ

Държавите взели най-големи заеми от МВФ

Сред тях е и петата по население страна в света