Американският круизен оператор Carnival Corp., най-големият в света, претърпя огромна загуба през третото тримесечие на текущата финансова година на фона на безпрецедентен спад в приходите поради отменени рейсове заради пандемията от COVID-19.

Според прессъобщението на компанията нетната загуба от юни до август е 2,86 млрд. долара, или 3,69 долара на акция. За сравнение, през същия период на миналата година чистата печалба бе от 1,78 млрд. долара или 2,58 долара на акция.

Най-голямата круизна компания в света продава още два кораба от флота си

Най-голямата круизна компания в света продава още два кораба от флота си

В опит да спаси бизнеса си по време на пандемията

Приходите на Carnival са паднали до нищожните за нейните мащаби 31 милиона долара от 6,53 милиарда през миналото лято.

Експертите, анкетирани от FactSet, средно оценяваха загубата на $2,47 на акция при приходи от $ 77,3 милиона. Самата компания в средата на септември очакваше загубата да бъде около 2,9 млрд. долара.

От Carnival заяви, че компанията харчи средно 770 милиона долара на месец за поддържане на дейността си през третото финансово тримесечие. През текущото тримесечие се очаква тези разходи да спаднат до $350 милиона. Към 31 август размерът на свободните парични средства на компанията е бил $8,2 милиарда.

Тази круизна компания се радва на 600% ръст на търсенето през август

Тази круизна компания се радва на 600% ръст на търсенето през август

Очаква се Carnival Cruise Lines, която притежава и кораба Diamond Princess, да заработи на пълни обороти през септември

Круизният оператор прогнозира загуба за цялата текущата фискална година, която ще приключи на 30 ноември.

Компанията също така обяви, че обемът на резервациите за пътувания за втората половина на 2021 г., които стартираха на 20 септември, е на горната граница на обичайните показатели за този период. Цените на туристическите пакети обаче са намалели с около 5% в сравнение с тези през втората половина на 2019 година.

Котировките на акции Carnival намаляха с 2% в началото на търговията в четвъртък. От началото на тази година капитализацията на компанията се срина с 69%.

Бивш капитан прави "призрачни" обиколки до огромни изоставени круизни кораби по Ламанша

Бивш капитан прави "призрачни" обиколки до огромни изоставени круизни кораби по Ламанша

За всеки, който иска да види неизползваем плавателен съд отблизо