Снимка 594573

Източник: Личен архив

"Професионалисти в действие" е съвместна поредица на Money.bg и Telelink Business Services, в която показваме какво се случва, когато талантът срещне правилния работодател. В текстовете разказваме историите на 6-ма професионалисти, които могат да вдъхновят успеха на всеки читател.

Когато завършва математическата гимназия в Шумен, Николета Станаилова се изправя пред избор от два университетски пътя пред себе си: да учи "Финанси и банково дело" в УНСС или "Телекомуникации" в Техническия университет. Избира полето на финансите, за което обаче дори и не подозира, че малко след завършване ще я отведе в полето именно на телекомуникациите.

Николета Станилова се присъединява към екипа на ТБС през 2001 г. като счетоводител, в последствие е била главен счетоводител, финансов мениджър и към момента е финансов директор в ТБСГ АД. Преди тава е работила във финансова къща. Завършила е Природо-математическа гимназия в Шумен, специалност "Математика и информатика" и УНСС- "Финанси и банково дело" магистърска степен.

От студентската скамейка към търговията с финансови инструменти

Първоначално започва работа още като студентка в 3-ти курс с идеята на натрупа практически опит в една от малкото тогава финансови къщи. Стартира като счетоводител, убедена, че това е пътят към работа в банковата сфера след дипломиране.

Оттогава досега финансовата кариера й е всичко друго, но не и скучна и предсказуема - каквато донякъде се предполага, че може да бъде. Освен счетоводството, постепенно поема изчисленията във връзка с финансовите инструменти, с които търгува компанията - петролни фючърси, валутни опции, суапи, форуърдни договории други - нещо, което университетът до този момент може да й покаже само в учебник . "Аз не бях част от екипа, който вземаше решения в какво да се инвестира и как да се хеджира срещу неочаквани движения , но имах много добра математическа и икономическа подготовка и това ми помогна да водя отворените позиции. По това време все още нямаше достъпни финансови софтуери, , а само един екселски файл, който непрекъснато трябва да актуализираш, особено при рискови сделки на маржин, при който не е необходимо да се притежава цялата сума на финансовия инструмент, а само малък процент от негова стойност", спомня си тя.

Telelink Business Services е една от малкото изцяло български IT компании. Отличава се с иновативният си подход към интегрирана дигитална трансформация и предлагането на индивидуални високотехнологични решения. Фирмата е комплексен доставчик на многообразни и рационални услуги в областта на мрежи и центрове за данни, офис производителност и информационна сигурност с клиентска база от над 200 клиента и офиси в България, Европа и САЩ. Партнира си с над 50 международни доставчици като Cisco, VMware, Microsoft и др.

Само за да си представите колко е важно да се актуализира информацията при търговия , даваме следния пример: случвало се късно посред нощ да се правят преизчисления в офиса при рискова отворена позиция за компанията. "Беше интересно и вълнуващо да създаваш таблици и да изчисляваш позиции във всеки момент, докато не си дадеш сметка за големите рискове, за многото неизвестни и независещи събития и че тава са не само цифри в таблиците, а средства на клиенти и акционери. Случвало се в рамките на един ден резултатът от операциите с финансови инструменти да бъде на стойност един голям софийски апартамент - единият ден го губиш, на другия ден го печелиш. Тогава осъзнах съвета на дилър от една от големите банки, че това може да се работи до 25-30 годишна възраст и след това задължително трябва да се "пенсионираш"", казва тя.

Като абсолютно доказателство за тези думи идва случай, при който се установява разлика за около 1 милион долара между откритите позиции, които се водят във финансовата къща и съответната клиентска сметка в банката посредник. Стига се до съдебно дело, което трябва да отсъди кой носи вината за сериозна финансова загуба. Накратко за случая, по това време сделките на финансовите къщи минават задължително през банка, а поръчките стават по телефона, като в рамките на деня се разменят и писмени потвърждения. "Ние бяхме поръчали един ордер, а банката беше реализирала друг ордер в обратна посока - вместо Купи - Продай, в резултат на което след време, разминаването в стойността на позициите бе станала огромна и това доведе до съдебно дело", спомня си Николета. В крайна сметка екипът на финансовата къща доказва правотата си, а банката губи съдебния спор. "Делото се проточи 2-3 години, вече бях главен счетоводител и разбрах какво е пълна проверка - ревизии от НАП, БНБ, тройни съдебни експертизи и т.н". Стресът и рисковите сделки на пазара идват твърде много и и тя решава да опита нещо по-спокойно.

Да откажеш позиция в БНБ, за да подкрепиш стартираща компания

Снимка 594595

Източник: Личен архив

След прекарани 5 години във финансовата къща и по съвета на по-опитните от нея колеги да се "пенсионира", Николета кандидатства за младши експерт към статистическия отдел на БНБ. "По това време вече донякъде имах представа как се работи там, защото изготвях всеки ден отчети, които входирахме в БНБ и освен това познавах не малка част от законодателството", казва тя. Тези умения не остават незабелязани и специалистът печели конкурса за мястото. Но така и не започва работа.

"Буквално 10 дни преди да започна работа срещнах колега от университета, който ми обясни, че в момента изграждат нова компания за телекомуникации и амбициите им са да я направят лидер на пазара", спомня си тя и добавя: "убедиха ме с думите, че в БНБ всяка година търсят хора, но възможността да част от екип от млади хора, който създават компания от нулата не идва често". Тази компания днес е най-големият играч в страната за интегриране на решения за телекомуникационния сектор и макар преобразувана, все още е широко позната като "Телелинк".

"Да опростим сложното" е водещата ценност за TBS и се изразява в желанието за улесняване на комплицираните технологични процеси и тяхното внедряване. Жаждата за промяна на средата, в която живеем както и старанието за иновативно и цялостно развитие са основоположните фактори, които движат TBS напред.

Финансистът става един от първите 20 служителя в дружеството, в което 21 години по-късно (и вече разделено на няколко нови дружества) работят общо над 400 специалисти. Започва като оперативен счетоводител и получава съвсем рутинни задачи - осчетоводява фактури, материалите, склад, заплатите на служителите и други подобни. Скоро след стандартните и банални задачи идват и по-отговорни дейности по изглаждането на цялостна финансово-счетоводна система, отразяваща процесите в дружеството, проследяваща паричните потоци, финансирания, бюджети и т.н. "Тогава осъзнах колко е различно счетоводството във финансовата сфера и колко слабо съм познавала счетоводството на стандартно предприятие - беше огромно ново предизвикателство за мен".

Да работиш в най-добрия университет за счетоводство в телекомуникационна компания

Тук е мястото да уточним, че за Николета Станаилова думата "предизвикателство" не означава "проблем", а по-скоро "задача", която имаш "възможност" да решиш. Тя казва за себе си, че е "математик по образование, по душа и по всичко" и че обожава да решава задачи с много условия и неизвестни. А като главен финансов директор на Telelink Business Services се сблъсква с множество такива.

Българският предприемач, който завзема европейски бизнес територии

Българският предприемач, който завзема европейски бизнес територии

Мирослав Гечев и екипът му от "Телелинк Бизнес Сървисис" стават регионален лидер в IoT сферата

През изминалите години дейността на дружеството се разраства, както и на цялата група, като се придобиват и учредяват нови дружества в България и в над 10 държави, следват вливания и преобразувания.

Едно от най-трудните уравнения, които математикът решава, е как да раздели дейността на добре познатото и силно дружество Телелинк АД, като се обособява дружество майка и две нови дъщерни дружества дно от които е "Телелинк Бизнес Сървисис" ЕАД . "Представете си, всеки един дълготраен актив, стока, вземане, задължение, всеки пасив, договори, в т.ч и служители, трябваше да бъде разпределен в едно от дружества ,като се прецени за коя дейност е. А след това няколко месеца, да водиш счетоводство на дружествата, все едно са отделни компании, докато приключи преобразуването. Това е много о трудно начинание и може би едно от най-трудните неща, с което се сблъскахме", казва тя. Всъщност, дейността и преобразуванията, през които преминава "Телелинк" са толкова сложни и тежки, че одиторите на компанията споделят с Николета, че "Телелинк" е като един от най-добрият университет за счетоводство у нас, защото в компанията могат да бъдат видяни операции, които ги има на много малко места.

Безплатната TBS Academy е един от най-новите и успешни проекти на фирмата. Главната цел на академията е комплексна подготовка на професионалисти в сферата на IT инфраструктурата, които в последствие имат възможността да станат част от екипа на TBS.

Последва ново преобразуване, в резултат на което е формирана Група ТБС, включваща освен ТБС ЕАД и дружества от Сърбия, Словения, Босна и Херцеговина, Черна гара, Северна Македония, Албания, а към момента и в Хърватска, Румъния, САЩ и Германия.

Като че ли за да стигне дотам, откъдето тръгва Николета се сблъсква с още едно предизвикателство - листването на компанията на Българската фондова борса. Близо 25 години след началото на кариерата й във финансовата къща, където за първи път търгува с финансови инструменти, финансистът участва в подготовката на първично публично предлагане на акции на ТБС Груп и текущата му дейност като публична компания. "Нямахме опит, не знаехме много неща, беше изцяло нова област. Започнахме да четем Закона за публично предлагане на ценни книжа, наредбите, да изготвяме купища документи. Не беше лесна процедурата, но днес 2 години по-късно е ежедневие регулярната информация и комуникация с инвеститорите", казва тя.