"Професионалисти в действие" е съвместна поредица на Money.bg и Telelink Business Services, в която показваме какво се случва, когато талантът срещне правилния работодател. В текстовете разказваме историите на 6-ма професионалисти, които могат да вдъхновят успеха на всеки читател.

Снимка 589149

Източник: money.bg

Когато през 2014 година Мирослав Гечев завършва магистратурата си по телекомуникационно инженерство в един от най-северните европейски градове - Олборг в Дания, не подозира докъде ще го доведе изборът му на тема за дипломна работа. Той се спира на концепцията за "Интернет на нещата", която по това време е меко казано неразвита. "Най-показателният пример за състоянието на това поле тогава беше, че разглеждахме случай как една крава генерира 350мб данни на година", спомня си той. Това обаче не спира екипът зад дисертацията да направи такъв фурор, че освен отлично оценена, работата им става вдъхновение и за следващите випуски. И до днес можете да откриете на сайта на местния университет статия по темата на Гечев в съавторство.

8 години по-късно светът на Internet of Things (IoT) се е променил, а едва 33-годишният мениджър казва, че управлява структура, която притежава най-големия потенциал сред конкурентите си да превземе сектора в целия регион на Източна Европа. И съвсем целенасочено върви в тази посока.

Мирослав Гечев ръководи дирекция "Интернет на нещата" в "Телелинк Бизнес Сървисис". Преди това е бил изпълнителен директор на IoT компанията Develiot, която от началото на годината се присъедини към ТБС. Има опит като предприемач и вътрешен предприемач с технически и бизнес бекграунд.

Два провала до първия успех

От периода на следването си до днес Мирослав използва един добре познат и работещ предприемачески принцип - на пробата и грешката . Още като студент през 2011 година в Техническия университет в София става част от стажантска програма на компанията "Телелинк Бизнес Сървисис" (ТБС), която по-късно ще се окаже в центъра на професионалния му живот - и то без да го подозира. Попада в екип, с който трябва да разработят нова бизнес ниша - изнесено технологично обслужване на малки и средни предприятия, които не могат да си позволят да назначат компютърен експерт за поддръжка на системите им. Провал! "Оказа се, че целият бизнес казус беше недостатъчно добре обмислен , защото имаше сив сектор, при който за по-малко пари един експерт обикаляше 10-20 фирми, а ние нямаше как да му стъпим на цената заради разходите ни", спомня си Мирослав. Ето защо получава задачата да продаде и малкото спечелени клиенти на друга компания, за да закрият звеното. След това заминава за Дания.

Снимка 589149

Източник: money.bg

Тази ситуация обаче показва изцяло нагласите на предприемача, който по време на разговора с Money.bg често използва изрази като "да го хвърлим на пазара и да видим дали ще изплува". Гечев определено е от хората, които не само обичат да рискуват, но както самият той казва - "обичам да проправям път, да намирам решение на сложни ситуации".

Професията на бъдещето или как една програмистка намира технологични решения за ежедневните ни проблеми

Професията на бъдещето или как една програмистка намира технологични решения за ежедневните ни проблеми

Симона Ценова вижда в програмирането начин да подобри света

Да направиш най-бързата продажба в света - без особено голям търговски опит в сферата

Точно това иска да чуе Иван Житиянов, изпълнителен директор на "Телелинк Бизнес Сървисис", който засича Мирослав случайно след връщането му от Дания и директно му отправя предложение: "ти си учил за IoT и електронно здравеопазване, ние създаваме нов вътрешен стартъп в тази посока, защо не го вземеш?". Така, само година след като напуска компанията, Гечев се завръща в нея като мениджър "Бизнес развитие за иновативно здравеопазване" - на едва 25 години.

Първият опит на новото звено е да създаде система за локализиране на пациенти след лечение, следейки жизнените им показатели. Така, при рязко влошаване, например след сърдечна операция, медицинският екип ще знае къде точно се намира болния. Да, ама не. "Това ми беше първия предприемачески опит, който объркахме по много начини. Много неща научихме, които не се правят така. И този продукт се оказа неуспешен", спомня си Мирослав.

Telelink Business Services е една от малкото изцяло български IT компании. Отличава се с иновативният си подход към интегрирана дигитална трансформация и предлагането на индивидуални високотехнологични решения. Фирмата е комплексен доставчик на многообразни и рационални услуги в областта на мрежи и центрове за данни, офис производителност и информационна сигурност с клиентска база от над 200 клиента и офиси в България, Европа и САЩ. Партнира си с над 50 международни доставчици като Cisco, VMware, Microsoft и др.

По-късно в разговора той ще заяви, че покрай провалените бизнес опити се раждат истински добрите идеи. Така става и в този случай, когато покрай натрупаните контакти в здравната сфера, предприемачът започва да внася за първи път в България маси за виртуални дисекции - иновация, която събира очите на всички медицински експерти. Събитието е толкова голямо за местната медицинска общност, че продуктът веднага намира различни приложения, а "Телелинк Бизнес Сървисис" прави най-бързата дистрибуторска продажба в историята на производителя в световен мащаб въпреки цената от 280 хиляди лева. Това става благодарение на Гечев и екипа му, въпреки липсата до този момент на сериозен опит в изкуството на продажбите.

Собствена компания с потенциал за огромен растеж

След няколко проби и грешки, инженерът най-накрая се захваща с изцяло собствен проект - Develiot. "Тогава вече имах голям мерак да създам собствена компания и искахме тя да бъде продуктова", казва той. Понеже посоката й се различава от иначе ориентираната към услугите "Телелинк", тя бива отделена като самостоятелно дружество с екип от 3-ма души. Но забележете - в нея инвестира Любо Минчев , доскорошен пряк работодател на Мирослав, които - ако трябва да илюстрираме ситуацията с неговите думи - го пускат на пазара, за да видят дали ще изплува. Това се случва като част от програмата за вътрешно предприемачество на ТБС - иновация, която дава път за самостоятелно развитие на талантите в компанията.

Компанията започва да разработва собствени устройства за оценка на качеството въздуха и водните загуби с най-различни иновативни приложения, след като още в началото разбира, че наличните на пазара просто не стават. "Купихме 3 станции за измерване на въздуха, две от които не работеха, а третата показваше безумни данни", спомня си Мирослав. Това производствено усилие обаче се отплаща, защото тя вече има подадени заявки за различни технологични патента.

Днес екипът наброява вече 9 души, за които ръководителят им казва, че всеки един от тях е "мини предприемач", а не просто "заплатаджия". Междувременно целият отбор на Develiot с начело Гечев е върнат като дирекция в рамките на Telelink Business Services, с което компанията се сдобива с много повече вътрешни ресурси, необходими за бързия й растеж. "Имаме зад нас машината Telelink, което ни позволява освен да доставим продукта, и да го поддържаме". А това е важно в основната посока, към която се е засилил предприемачът - да превземе пазара на системна интеграция на IoT, който се очаква да расте по прогнозни данни с 25% на година до 2030-а.

Снимка 589151

Източник: money.bg

"Да опростим сложното" е водещата ценност за TBS и се изразява в желанието за улесняване на комплицираните технологични процеси и тяхното внедряване. Жаждата за промяна на средата, в която живеем както и старанието за иновативно и цялостно развитие са основоположните фактори, които движат TBS напред.

Системната интеграция надгражда процеса на инсталиране на IoT продукти, като ги свързва по такъв начин, че да дават видим бизнес резултат за клиента. "Ние не продаваме просто дигитализация, а резултати, защото те са много по-сложни за постигане от простото инсталиране и свързване на устройства в контролирана среда", казва Гечев. И дава пример със ситуация, в която трябва да намерят решение как да поддържат "телесната" температура на външна станция за оценка на въздуха около 20-25 градуса, когато зимата термометърът може да покаже минус 20 градуса. В този случай не само намират решението, но и го патентоват. Ето защо предприемачът твърди, че опитът на екипа му от реални ситуации е толкова ценен, че трудно може да бъде наваксан от конкуренти за кратко време. И тъкмо заради това IoT дирекцията на "Телелинк Бизнес Сървисис" е крачки пред останалите в момента.

А казуси за решаване, а оттам и пазар за завземане, вече има много и тепърва ще растат. Така например поради нарушената световна верига на доставки редица складове се оказват значително по-пълни от преди, а това означава много повече стока, която трябва да бъде проследена. Тук на помощ идват IoT продуктите, които при правилно инсталиране могат да извлекат точни данни и да покажат на складовите мениджъри кои процеси трябва да бъдат подобрени. Аналогичен пример може да бъде даден и с най-големите пристанища - свръхвисок трафик на камиони, който трябва да управлява качествено и трафикът през пристанището да е бърз. Всички тези бизнес казуси очакват своите решения, които са в полето на IoT.

Безплатната TBS Academy е един от най-новите и успешни проекти на фирмата. Главната цел на академията е комплексна подготовка на професионалисти в сферата на IT инфраструктурата, които в последствие имат възможността да станат част от екипа на TBS.

Инженерният Роналдо, който иска да играе в най-силния отбор

Няма как да не попитаме Мирослав Гечев защо вместо да стои под шапката на Telelink Business Services, с целия си потенциал не се отдели в изцяло собствен бизнес. "За мен не е от такова значение дали ще бъде в компанията или извън нея, а да намеря съмишленици, да си имаме доверие и да имаме потенциал за растеж", казва той. "Ако погледна назад, това, което ме е задържало в ТБС, е възможността да проправям пътища". И добавя: "причината да съм в тази организация е, че тя има потенциалът да расте брутално много".

"Защо Кристияно Роналдо избра да играе за "Реал Мадрид", а не за "ЦСКА София" например, ако приемем, че условията са еднакви? Защото иска да играе с най-добрите - в случая те са в ТБС", казва Гечев, несъзнателно сравнявайки се с големия футболист . Но както португалецът не спира да тренира, така и българският инженер не спира да учи. Завършва MBA програма към престижния COTRUGLI Business School, за която казва, че е "навързала" знанието от много изчетени преди това бизнес книги. Минава и през обучението "Пътешествие за лидери" на коуча Владимир Борачев, от което е силно впечатлен.

Младият експерт обаче не спира с обучението дотук. В момента учи програмния език JavaScript в "Софтуни", с което да улесни работата си с основната платформа, която ползват за изграждане на системи решения. Защото има цел - да помогне на българска компания да завладее европейския пазар на IoT.