Снимка 589149

Източник: Мирослава Дерменджиева / money.bg

"Професионалисти в действие" е съвместна поредица на Money.bg и Telelink Business Services, в която показваме какво се случва, когато талантът срещне правилния работодател. В текстовете разказваме историите на 6-ма професионалисти, които могат да вдъхновят успеха на всеки читател.

През 1822 година едно от най-ценните умения, което може да придобие човек, е да се научи да чете и пише, а оттам и да получи цялостна базова грамотност - да умее да разбира и пресъздава писмена информация. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие едва около 10% от световното население по това време е придобило подобни компетентности. Неслучайно в българската литература от близък период срещаме израза "да се научат на четмо и писмо", което показва критичната необходимост от тези умения по това време.

Симона Ценова е част от екипа на Application services в TBS вече 5 години. Тя следва в Софийския университет и заедно с това успешно завършва Академията на "Телерик", където успява да намери връзката между теорията и практиката. Симона мечтае чрез технологиите да улеснява живота на хората и работата ѝ да носи смисъл за някого някъде.

200 години по-късно "четмото и писмото" са овладени от почти цялото човечество благодарение на развитието на образованието в световен мащаб. Но едно друго умение се превръща в критично важно за човешкото (икономическо) развитие, което е толкова слабо застъпено сред професионалните компетентности, че ни поставя в изходната позиция на четеното от 18 век. И това умение се нарича програмиране. По неофициални данни се смята, че между 1-2% от световното население има такива способности.

Въпреки че е само на 26 години, Симона Ценова е един от тези професионалисти, които вече владеят програмни езици като .NET и JavaScript. Ако вземем предвид и възрастта й, и натрупания за това време никак не малък опит, можем спокойно да заявим, че тя представлява още по-дефицитен сегмент от световната IT общност - на програмистите, които са започнали своята кариера още в училищна възраст.

Два курса, които дават ранен старт на кариерата

"По математиката се запалих случайно, а по програмирането - като че ли то откри мен, а не аз него", казва Симона и това много лесно се подразбира - като че ли по навик по време на разговора с нея по-често се определя в него като математик, отколкото като програмист. Още в 12 клас записва "на шега" курс по програмиране в родния си град Враца, който й отваря очите затова колко интересен и различен е IT светът. "Там се научих как да решавам проблеми - като имаш един голям проблем, го разбиваш на все по-малки части, докато те станат решими, а оттам и самия проблем". Този подход тя използва и до ден днешен в ежедневната си работа. Благодарение на "Софтуерно общество Враца" Симона разбира, че с помощта на програмирането може да съчетае страстта си към точните науки, каквото е математиката, с творческата си натура: и до ден днешен в свободното си време обича да декорира торти и всякакви други сладкиши.

Снимка 589149

Източник: Мирослава Дерменджиева / money.bg

Макар и само след няколкомесечен базов курс, кариерният й път е ясно начертан, а именно да твори не само със сметана и шоколад, но и с нули и единици. Записва най-логичната специалност за нея - "Софтуерно инженерство" във Факултета по математика и информатика към СУ "Св. Климент Охридски".

"Това го реших доста късно, когато повечето хора около мен вече бяха ориентирани къде и какво ще учат". И въпреки че специалността й предвижда десетки предмети в областта на програмирането, през втората година на обучението тя решава още да запише допълнителен курс в Академия "Телерик" и да започне овладяването на програмни езици като C# и Java Script. "Във ФМИ на мен ми липсваше практиката, а академията я усетих по-близо до реалния свят", казва тя и добавя, че "си пада повече по практиката, отколкото по теорията".

Telelink Business Services е една от малкото изцяло български IT компании. Отличава се с иновативният си подход към интегрирана дигитална трансформация и предлагането на индивидуални високотехнологични решения. Фирмата е комплексен доставчик на многообразни и рационални услуги в областта на мрежи и центрове за данни, офис производителност и информационна сигурност с клиентска база от над 200 клиента и офиси в България, Европа и САЩ. Партнира си с над 50 международни доставчици като Cisco, VMware, Microsoft и др.

"Спестих си доста часове сън и се натоварих безкрайно много психически, че и физически. Лягах и ставах, мислейки кой проект имам да правя сега и кое домашно съм пропуснала да направя. Въпреки това смятам, че да запиша академията на "Телерик" беше едно от най-добрите ми решения, взети в професионалния ми живот", категорична е тя.

Да работиш с мисъл за другите

Именно академията й помага да започне работа като junior програмист в компанията "Телелинк Бизнес Сървисис" още преди завършване на бакалавърската си степен започва работа. Тук е мястото да кажем, че при нея срещаме и една нагласа, която (поне според екипа на Money.bg) много малко хора имат - желанието да помага на света, в който живее, чрез своите професионални компетентности.

"Една от причините да ми харесва да се занимавам с програмиране е това, че така мога да помагам на някого. Това, което правя има смисъл за някого някъде", споделя тя.

Именно заради това се спира и на ТБС като работодател, който й осигурява работа по редица проекти, в която вижда и социална насоченост. Подобен проект е например намаляване на загубите на вода в град Троян чрез модерните технологични решения от сферата на "Интернет на нещата". Или пък проект за подобряване на качеството на въздуха в София чрез поставянето на по-прецизни измервателни уреди. "В момента се чувствам истинска късметлийка, че попаднах в екипа, в който съм", казва тя.

Снимка 589149

Източник: Мирослава Дерменджиева / money.bg

Българският предприемач, който завзема европейски бизнес територии

Българският предприемач, който завзема европейски бизнес територии

Мирослав Гечев и екипът му от "Телелинк Бизнес Сървисис" стават регионален лидер в IoT сферата

Тя работи пряко с основателя на Develiot и един от най-добрите специалисти по системни решения в областта на "Интернет на нещата" не само в България, но и в региона на Централна и Източна Европа - Мирослав Гечев. За него вече ви разказахме в предишен текст, а от разговорите и впечатленията на екипа на Money.bg от двамата специалисти, можем спокойно да предположим, че в близко бъдеще ще видим голям успех от съвместната работа на двата екипа.

"Да опростим сложното" е водещата ценност за TBS и се изразява в желанието за улесняване на комплицираните технологични процеси и тяхното внедряване. Жаждата за промяна на средата, в която живеем както и старанието за иновативно и цялостно развитие са основоположните фактори, които движат TBS напред.

Една от големите мечти на Симона остава да участва в софтуерен проект с медицинска насоченост, а Мирослав вече има достатъчно богат опит в IoT решенията. "Искам да знам, че в края на деня работата ми е добре свършена и е свършена така, че да носи смисъл на някого. Искам да знам, че работата ми и всичко, което правя, има смисъл за някого. А ако може това да е с медицинска насоченост, бих била много горда от себе си", смело заявява тя.

Симона не е имала друг работодател досега и по всичко личи, че няма и да търси. "Първото нещо, което много ми допадна тук, е екипът. Хората, с които се срещнах още на първото интервю, просто ме спечелиха с тяхното отношение. Аз си тръгнах усмихната от интервюто".

Пет години по-късно тя продължава да ходи с усмивка на работа, защото казва, че има късмета да бъде част от страхотен екип от 15 специалисти. "Освен това тук работим с най-новите технологии, което ми помага да ставам още по-добра - възможност, която не се предлага от всеки работодател в IT сферата", добавя тя.

От Враца до края на Европа - на мотор

Едно от важните условия, които си поставя Симона при избора на работодател, е възможността да пътува - защото много обича. Последното й пътуване я отвежда в Албания, Македония и Гърция - и то с мотор, но мечтата й е да пътува до скандинавските страни и най-вече до Норвегия с него. "Много са ми интересни тези страни, искам да ги опозная, особено тяхната култура", казва Симона. От Враца и най-северната европейска точка Нордкап ги делят 4 418 километра, което не е никак непостижимо за нея.

Безплатната TBS Academy е един от най-новите и успешни проекти на фирмата. Главната цел на академията е комплексна подготовка на професионалисти в сферата на IT инфраструктурата, които в последствие имат възможността да станат част от екипа на TBS.

На въпрос какви съвети би дала на сега стартиращите своята IT кариера младежи, Симона е категорична: "супер важно е да учат, ама не както се предполага, четейки само лекцията си от университета, а посещавайки класове, лекции и всичко онова, което им попадне в сферата на техния интерес". И добавя: "да търсят информация от различни източници, да четат книги, да гледат видеа, да се записват в различни академии и по този начин да изгражда и мрежа от контакти".