Снимка 589149

Източник: Мирослава Дерменджиева / money.bg

"Професионалисти в действие" е съвместна поредица на Money.bg и Telelink Business Services, в която показваме какво се случва, когато талантът срещне правилния работодател. В текстовете разказваме историите на 6-ма професионалисти, които могат да вдъхновят успеха на всеки читател.

През 2002 година скоростта на домашния Интернет е под 1 мегабит в секунда, достъпът до него става чрез модем през телефонната линия, току-що е излязла бъдещата емблематична за цяло поколение игра Warcraft 3, а професорът по роботика към Масачузетският технологичен институт Родни Брукс създава прототипа на автономната прахосмукачка, която днес ползват милиони домакинства - iRobot. По същото време специалистът по компютърни мрежи Йордан Йорданов започва да изгражда своята професионална кариера.

"Първоначално бях решил да се занимавам с хуманитарни дисциплини и не търсех техническа насоченост. Даже мислех да се захвана по-целенасочено с нещо, в което мога да ползвам немския език", спомня си експертът за ученическите си години и времето, когато младежите правят първи опити за кариерна ориентация. И точно по младежки, малко по-късно прави завой на 180 градуса по отношение на професионалните си намерения.

Професията на бъдещето или как една програмистка намира технологични решения за ежедневните ни проблеми

Професията на бъдещето или как една програмистка намира технологични решения за ежедневните ни проблеми

Симона Ценова вижда в програмирането начин да подобри света

Йордан Йорданов се присъединява към екипа на TBS през ноември 2021 г. като инструктор в TBS академията. Преди това е бил ръководител на IT екип в Технически Университет - София и Microsoft Certified Trainer в Microsoft Imagine Academy към ТУ-София. Има опит като системен администратор в частния сектор, както и като експерт при технологичното изграждане на първата система за виртуална реалност в България - в ТУ-София, а в последствие и в София Тех Парк.

Всъщност, той все пак успява да свърже кариерата си с немския език, но през съвсем друга призма - техническата. "Моите съученици искаха да учат право, културология, политология и други подобни хуманитарни науки, докато аз реших да ставам инженер", спомня си той и казва, че е ходил на училище с томове техническа литература. Йордан се запалва по информационните технологии и конкретно компютърните мрежи още преди 20 години, а днес вече е не просто специалист по тях, а и инструктор на IT таланти в академията на Telelink Business Services.

Млад треньор с дълга преподавателска история

Преди да стигне до нея обаче Йордан "отглежда" специалисти в далеч по-класическа образователна институция - Техническия университет в София. Още като студент във Факултета за германско инженерно обучение и индустриален мениджмънт (FDIBA) той става системен администратор в отдела по изграждане и поддръжка на ИТ инфраструктурата, който впрочем днес вече ръководи. Така, всяка година той посреща нови студенти, които правят при него първи стъпки по опознаването на компютърните мрежи - в случая на университета. "Голямото предимство там е, че инфраструктурата не е толкова критична и дори да допускат грешки, това не води до финансови загуби", казва той. С други думи - идеално място за практическо обучение.

Постепенно стажантската програма в отдела еволюира до академия, след като Йордан става сертифициран инструктор към Microsoft Imagine Academy и започва да води съответните курсове в учебното заведение. Интерес има, но след няколко години обаче се оказва, че те вече са неатрактивни за новите поколения студенти, защото ... се търси нещо, повече свързано с програмиране, а не с мрежи.

Снимка 589149

Източник: Мирослава Дерменджиева / money.bg

Тук е мястото да споделим впечатлението си, че под понятието IT специалист Йордан разбира човек, който се занимава с изграждането на IT инфраструктура, а не програмист, който пише софтуерен код. Впечатление е, защото в публичното пространство именно софтуерните разработчици са приемани като класическите IT специалисти. Но за опитния експерт, който е проследил развитието на технологиите през последните две десетилетия, ключова роля имат и онези хора, които имплементират IT решенията. Това е и посланието, което предава на своите курсисти.

TBS Academy, която търси новите таланти в IT сферата

Безплатната TBS Academy е един от най-новите и успешни проекти на фирмата. Главната цел на академията е комплексна подготовка на професионалисти в сферата на IT инфраструктурата, които в последствие имат възможността да станат част от екипа на TBS. 

Амбицията на Йордан по отношение на IT инфраструктурата обаче не остава незабелязана от един от най-големите играчи не само на българския, но и на регионалния пазар в това отношение - Telelink Business Services. Компанията е лидер в изграждането на телеком мрежи и IT инфраструктура , а за тях трябват не само програмисти. Ето защо през 2016г. настоящият ръководител на академията в ТБС, Мартин Липовски от името на Телелинк, се свързва с него и колегите му, които по това време вече обучават студенти от ТУ по нови програми на Microsoft и Cisco чрез своя организация с нестопанска цел.. Запитването: да обучат стажанти, които компанията по-късно да назначи . Така и става, но освен стажантите TBS назначава и менторите им, като им възлага задачата да изградят вътрешна академия за таланти. Така вече година компанията има специално обособено звено, което да търси бъдещите IT звезди.

"За много кратко време навлязоха много дигитални решения, понятията често се размиват и липсва цялостната картина", казва Йордан Йорданов по отношение на ролите в IT индустрията. Ето защо в TBS Academy залагат при обучението на младите таланти на базови знания, които да им помогнат да разберат как функционират различните видове информационна инфраструктура. "Целта не е да ги задълбаваме в конкретна област, а да изградим от тях широки специалисти", казва Йордан с идеята, че те започват от широката част на кариерната фуния, за да достигне всеки постепенно до предпочитаната си специализация.

Снимка 589149

Източник: Мирослава Дерменджиева / money.bg

Обучението е структурирано в рамките на два тримесечни модула. По време на първите 3 месеца курсистите имат ежедневна аудиторна заетост, в която изучават повече теорията на системите и разглеждат реални световни примери от сферата на локалните и безжични мрежи, на облачните услуги, на видовете сървъри за съхранение на данни и т.н. А през вторите 3 месеца навлизат по-дълбоко с работа по конкретни продукти и участие по реални фирмени проекти. През втората фаза вече са назначени и като стажанти, за което получават и възнаграждение.

Telelink Business Services е една от малкото изцяло български IT компании. Отличава се с иновативният си подход към интегрирана дигитална трансформация и предлагането на индивидуални високотехнологични решения. Фирмата е комплексен доставчик на многообразни и рационални услуги в областта на мрежи и центрове за данни, офис производителност и информационна сигурност с клиентска база от над 200 клиента и офиси в България, Европа и САЩ. Партнира си с над 50 международни доставчици като Cisco, VMware, Microsoft и др.

Амбицията на академията е да започне да произвежда кадри не само за вътрешна употреба, но и за "износ" към други компании у нас. Дефицитът на квалифицирана работна ръка в сектора е всеизвестен, но не по-малък е и дефицитът на качествени образователни институции, които да запълнят първия дефицит. Като човек, който познава и държавното висше образование, и частното корпоративно образование, Йордан прави много ясна и дори болезнена равносметка: "в момента в една от специалностите на Техническия университет все още се преподават технологии от 70-те и 80-те, с които извън институцията трудно бихме могли да се срещнем вече - учи се нещо, което отдавна вече е забравено". А в света на информационните технологии динамиката е толкова голяма, че ако си позволиш да не учиш за няколко години, вече си динозавър и неконкурентноспособен.

Докато четете този текст, Йордан вече ще е изпратил първия випуск от таланти по отделите на Telelink Business Services. Общо 15 души завършват академията, като повечето от тях са студенти в горен курс, но има и двама ученици. За тях треньорът им казва, че имат голям потенциал и ако го развият, ги очаква бляскава IT кариера. Каквото той вече е виждал при студентите в IT отдела на ТУ София. "Аз видях как израснаха по-късно студентите от този отдел, а той дори не беше официална академия. Ето защо тук очаквам още по-добри резултати".

Всеки желаещ може да се запише за безплатната TBS академия до 16 ноември 2022 година на този адрес.