Два от китайските производителите на електромобили изненадаха приятно пазарите вчера, надхвърляйки прогнозите за доставки и поставяйки рекорд за тримесечие, пише CNBC.

Xpeng съобщи, че е доставила 5 102 електромобила през март, при прогноза от 4 262. За тримесечието общият им брой е 13 340, при прогноза от 12 500.

Nio анонсира 7 257 доставки за март и 20 600 за тримесечието.

Акциите на двете компании се покачиха с над 1% в последния ден на търговия за тази седмица в Ню Йорк. И двете обаче остават на негативна територия след постигнатите в края на миналата година и началото на тази рекорди.

Доставките на Xpeng през март са разделени почти поравно между седана P7 и SUV модела G3. Сред трите модела на Nio — всички от тях SUV — ES6 се радва на най-голям интерес.

Добрите резултати "са изключително положителен индикатор за растежа на китайския пазар на електромобилите за останалата част от годината", смятат анализаторите на Wedbish Дан Айвс и Стрекър Бейк.

Доставките все пак изостават значително в сравнение с тези на китайския производител на електромобили и батерии BYD. Компанията е доставила 10 хил. броя от модела Han, който се продава само с електромотор и като хибрид. Общите продажби достигат 23 хил. за март.

Li Auto, друг китайски производител, засега не е представил резултати, но се очаква да достави между 10 500 и 11 500 автомобили за първото тримесечие.