Nokia потвърди ангажимента си да създаде нови работни места за научноизследователска и развойна дейност във Франция, въпреки че финландският производител на телекомуникационни услуги ще премахне стотици работни места в други области.

Когато закупи френско-американската компания Alcatel-Lucent в началото на 2016 г., Nokia пое ангажимент да наеме 500 души в научноизследователска и развойна дейност и да поддържа работна сила от 4200 служители в продължение на 2 години.

В началото на миналия месец тя обяви плановете си да съкрати 600 работни места в централните и подкрепящи райони до края на 2019 г., а профсъюзите и френското правителство проучват дали тези съкращения биха били в нарушение на по-ранните й обещания.

"Беше направен много ясен ангажимент: без съкращения от 4200 работни места... и още нещо важно - достигането до 2500 работни места в научноизследователската дейност преди края на 2018 г.", заяви държавният секретар към министъра на икономиката Бенжамен Гриво след тристранна среща с представители нa Nokia Франция и синдикатите.

Профсъюзите заявиха, че процесът на изпълнение на планираните 600 съкращения на работни места трябва да се възобнови в рамките на 10 дни. Компанията ще създаде 330 от 500 обещания в научноизследователската и развойна дейност до края на тази година, добавиха синдикатите.

Президентът на Франция Еманюел Макрон внимателно наблюдаваше сделката като министър на икономиката през 2015-2016 г. Nokia получи подкрепата му в замяна на ангажимента за създаване на работни места в областта на научноизследователската и развойната дейност и поддържане на работна сила от 4200 души до януари 2018 г.

Той бе критикуван, тъй като позволи придобиването на компания, смятана за "национален шампион".