Нови разкрития за фалита на FTX Group на Сам Банкман-Фрийд показват, че разследващите изпитват затруднения да открият съобщените активи на компанията в брой и криптовалути. Експертите се оплакват и от липсата на механизми за вътрешен контрол и непълна документация в сринатия криптооператор.

"Те са успели да "открият и осигурят само част от цифровите активи на FTX Group", заяви Джон Джей Рей - новият главен изпълнителен директор на групата, в писмено изявление, подадено в съда по несъстоятелността в четвъртък и цитирано от световните медии.

Документ, подаден от новия главен изпълнителен директор на FTX Ре разкривта унищожителни подробности за изпадналия в криза търговец на криптовалути.

Най-малко 20 милиардери изгоряха покрай Сам Банкман-Фрайд и окаяното състояние на FTX

Най-малко 20 милиардери изгоряха покрай Сам Банкман-Фрайд и окаяното състояние на FTX

Най-богатият крипто милиардер в света "помогна" за падението на FTX

Заявлението, подадено в съда по несъстоятелност на САЩ в Делауеър, разкрива култура на небрежност и разхищение. Рей, който е ръководил енергийната компания Enron по време на нейния фалит, заяви, че "това е един от най-окаяните примери за корпоративен контрол", с които се е сблъсквал.

Според Рей разходите са били одобрявани с цветни емотикони, а жилищата на служителите са били купувани с пари на компанията

Досега само около $740 милиона в криптовалути са били подкрепени в т.нар. студени портфейли или хранилища за криптовалути. Не е ясно също така колко парични средства е имала FTX Group, когато е подала молба за обявяване в несъстоятелност. Досега експертите са открили около $560 милиона, които могат да бъдат приписани на различни компании от FTX.

През последните дни бившият шеф на FTX Банкман-Фрийд заяви в дълги изявления в Twitter, че ръководената от него борса разполага с достатъчно активи - над $8 милиарда. Досега обаче специалистите по несъстоятелност са успели да съберат само част от тази сума.

FTX е дал 10 милиарда долара заем на Alameda Research, но 1-2 милиарда просто са изчезнали

FTX е дал 10 милиарда долара заем на Alameda Research, но 1-2 милиарда просто са изчезнали

Същевременно в рамките на деня над 600 милиона долара изтекоха от портфейли на FTX, компанията твърди, че е хакната