Новият руски пътнически самолет за средни разстояния МС-21 получи сертификат от Федералната агенция за въздушен транспорт "Росавиация" за превоз на максималния брой пътници, предвиден конструктивно - 211 човека. Това съобщават от Обединената авиостроителна корпорация (ОАК), пише "Известия".

Изпитателните полети и тестова евакуация след кацане на самолета са потвърдили съответствието със стандартите за авиационна сигурност. Те са извършени, когато на борда на самолета е имало 211 "пътници" и членове на екипажа, които са били успешно евакуирани от самолета.

Както се очаква, сертификатът ще позволи доставките на самолети MC-21 на авиокомпаниите във всички конфигурации, включително най-просторната, отбелязва главният изпълнителен директор на самолетстроителната компания "Яковлев", Андрей Богински.

Новият руски пътнически самолет щe струва наполовина на съпоставимите модели на Boeing и Airbus

Новият руски пътнически самолет щe струва наполовина на съпоставимите модели на Boeing и Airbus

Цената обаче за руските авиокомпании е субсидирана от държавата

МС-21 е ново поколение руски пътнически самолет за средни разстояния, с вместимост до 211 човека. Той е предвиден за използване при най-популярния сегмент на пазара на пътнически превози и е създаден на базата на най-новите разработки в областта на самолетостроенето.

Самолетостроителната компания "Яковлев" и авиокомпанията "Аврора" вече подписаха споразумение за намеренията за доставка на 10 самолета MС-21 от 2027 до 2030 г., като първите два самолета се планира да бъдат доставени преди края на 2027 г.

Преди месец стана известно, че ОАК планира до 2030 г. да произведе 270 пътнически самолета МС-21. Освен това, за същия период концернът планира за произведе и 142 самолета SJ-100, 115 самолета Ту-214 и 70 самолета Ил-114.

Русия анонсира създаването на собствен самолет за далечни полети

Русия анонсира създаването на собствен самолет за далечни полети

Кога реално ще полети самолетът