"Газпром" опитва да си върне над $900 милиона от чуждестранни компании Това става ясно от съдебно заявление, цитирано от Reuters. Миналата година печалбата на руския енергиен гигант се срина.

Сред компаниите, от които концернът ще опита да си върне пари са полските Europol Gaz и Orlen. Още през 2022 година Полша прекрати споразумението си с Русия, след като отказа да плаща за природния газ в рубли. След това Europol Gaz започна да търси компенсация както за приходите, които ще загуби, така и за липсата на пренос на газ през Полша.

Арбитражният съд на Санкт Петербург насрочи заседание за 10 април по искането на "Газпром", след като през ноември 2023 година същият съд заяви, че Europol Gaz ще трябва да плати глоба от около $1,57 милиарда, ако продължи да води дело за $1,51 милиарда срещу "Газпром" в Швеция.

Europol Gaz беше съвместно предприятие между "Газпром" и полския газов оператор PGNiG. Полската държава прехвърли принудително активите на руския холдинг към PGNiG, когато включи "Газпром" в своите санкционни списъци, изготвени заради войната в Украйна.

Австрия търси начин за излизане от дългосрочните договори с Газпром

Австрия търси начин за излизане от дългосрочните договори с Газпром

Удължаването на договора за доставки на газ до 2040 г. е грешка, смята енергийният министър

Руският арбитражен съд обяви, че чешката компания за природен газ Net4Gas ще трябва да плати глоба от около $122,7 милиона, ако тя продължи да води дело срещу "Газпром" за пропуснати плащания.

Припомняме, че за периода януари-септември 2023 година само от продажби компанията отчете загуба от 107 милиарда рубли, по информация на Интерфакс.