Австрия проучва възможностите за излизане от договорите за газ с "Газпром", удължени през 2018 г. до 2040 г., както и начини за диверсификация на газовите източници, за да се намали зависимостта от Русия, заяви в понеделник австрийският министър на опазването на климата и околната среда. иновации и технологии Леонор Гевеслер, съобщава Интерфакс.

"Трябва да подготвим излизането на OMV от дългосрочните договори", цитират думите й западни медии.

Гевеслер каза, че удължаването на договора с Газпром за доставки на газ до 2040 г. е грешка.

Тя също така обяви плановете на министерството да задължи австрийските компании да предприемат конкретни стъпки за намаляване на дела на руски газ в покупките си и обеща да направи оценка на правното основание за подобно изискване.

"Пазарът и неговите енергийни компании не изпълняват задълженията си за намаляване на зависимостта от руски газ на достатъчно ниво. Диверсификацията на вноса на газ върви твърде бавно", каза министърът.

Русия рязко увеличи доставките на втечнен газ за Гърция

Русия рязко увеличи доставките на втечнен газ за страната от НАТО

За година тази наша съседска държава е внесла над 662 хил. тона руски LNG

Леонор Гевеслер отбеляза още, че министерството е възложило на Австрийския институт за икономически изследвания Wifo да проведе проучване до това лято за икономическите последици от прекратяването на договора и рисковете от запазване на зависимостта от руския газ.

На "Газпром", беше забранено да купува газ от находищата, в които работи съвместното предприятие с австрийската OMV и германската Wintershall, на цена, по-висока от определената от руското правителство.

Въпреки санкциите: Гърция води преговори с "Газпром" за доставки на газ през 2024 година

Въпреки санкциите: Наша съседка от ЕС води преговори с "Газпром" за доставки на газ през 2024 година

Обсъждат се основно цените на синьото гориво

Западните медии отбелязват, че мерките, споменати от представителя на Зелената партия Гевеслер, ще изискват одобрение от парламента. Коалиционен партньор на Гевеслер е консервативната Австрийска народна партия, ръководена от канцлера Карл Нехамер. Гевеслер не е уточнила какво е нейното отношение и степен на участие в разработването на описаните мерки, отбелязват медиите.

В същото време парламентарните избори в Австрия са насрочени за есента на 2024 г. и според предварителните проучвания общественото мнение преднината в тях е на страната на крайнодесните популисти от Австрийската партия на свободата.