В края на 2023 г. Русия рязко увеличи доставките на втечнен природен газ (LNG) за Гърция. За 12 месеца износът на втечнен природен газ от Руската федерация към южната ни съседка се е увеличил 4.5 пъти и е достигнал ниво от 662 хил. тона, съобщава вестник "Ведомости", позовавайки се на статистически данни от анализаторите на Kpler.

В допълнение Индия и Турция се превърнаха в едни от ключовите вносители на руски LNG. През миналата година за първата страна са изпратени общо 432 хил. тона от този вид гориво (ръст от 1,5 пъти спрямо 2022 г.), а за втората - 814 хил. тона (ръст от 1,4 пъти), уточниха експертите.

В същото време Турция, както и Гърция, е част от Северноатлантическия военно-политически блок. В същото време през 2023 г. Бразилия стана един от основните купувачи на този вид гориво от Руската федерация, като закупи пратка от 67 хиляди тона LNG.

По-рано анализатори от енергийната компания Enagas съобщиха, че в края на миналата година Русия е сред първите три чуждестранни доставчици на LNG за Испания. За 12 месеца към европейската страна са изпратени общо еквивалента на 72 690 гигаватчаса от този вид гориво. По този показател Русия изостава само от две държави - Алжир и САЩ. 

Износ на газ по тръбопроводи

На Русия може да й се наложи да спре плановете си за увеличаване на износа на газ по тръбопроводи и износа на втечнен природен газ за световните пазари на фона на нарастващите предизвикателства.

Германия все още търгува с руски LNG. Евентуалното спиране може да струва минимум €10 милиарда

Германия все още търгува с руски LNG. Евентуалното спиране може да струва минимум €10 милиарда

Търговията се превърна в проблем за Германия, която изрично заяви, че няма да търгува с газ от страната

До голяма степен в момента страната разчита на китайския пазар за да износя големи количества на газ по тръбопроводи след като започна войната в Украйна и обемите за Европа намаляха. Но преговорите за втори тръбопровод до Китай изглежда са в застой, а в същото време санкции срещу Москва от Запада бяха засилени и ще включват нов проект за износ на втечнен природен газ в Арктика, който трябваше да бъде пуснат тази година.

В момента Газпром доставя природен газ на Китай чрез тръбопровода "Силата на Сибир". Доставките през 2022 г. са 15 милиарда кубически метра, докато общите потоци за 2023 година се очаква да нараснат до 22 милиарда кубически метра, пише Oilprice.

През 2025 г. сега се очаква да скочат до около 38 милиарда кубически метра, посочва Алексей Милер, главен изпълнителен директор на руския газов гигант Газпром.

Въпреки увеличените доставки за Китай, с които Русия се хвали, износът на руски газ се свива от началото на войната в Украйна и на Русия ще са нужни години, за да компенсира изнесените преди това обеми по тръбопроводи за Европа с много повече доставки за другите пазари.

"Силата на Сибир" беше един от най-големите проекти, завършени от Газпром, и първият тръбопровод за руски газ до Китай. Сега се говори за "Силата на Сибир 2", но преговорите между Русия и Китай не са напреднали много. Споразумение за тръбопровода все още не е постигнато заради някои спорни въпроси, включително цените, на които Газпром ще доставя газа.

Газопроводът "Силата на Сибир 2" е предназначен за транспортиране на газ от руския регион Западен Сибир Алтай до североизточен Китай през Монголия. Преди войната в Украйна Русия доставяше около една трета от целия газ за Европа.

Китай се превърна в първостепенна дестинация за руския държавен газов производител Газпром след раздялата с Европа.

Катар подписа 27-годишна сделка за доставка на LNG за Франция

Катар подписа 27-годишна сделка за доставка на LNG за Франция

Total Energies е миноритарен партньор в големи проекти за разширяване на добива на LNG на Катар

Според анализатори Русия трудно може да увеличи обемите за Китай до такива нива поне за още седем години. При липса на нови тръбопроводи на изток, Русия залага на увеличени продажби на LNG, който Европа внася в големи количества.

ЕС е единственият по-голям купувач на руски LNG, откакто западните санкции срещу руския петрол влязоха в сила в края на миналата година, според данни на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух.

Вносът на газ от Русия, за разлика от нефта и петролните продукти, не е забранен от ЕС все още. Все пак ЕС има цел да се откаже от руския газ до 2027 г.

Но най-новите санкциите от САЩ срещу най-новия проект на Русия за втечнен природен газ застрашават руската стратегия да се превърне в сериозен играч на световния пазар на втечнен природен газ.

"Санкциите на САЩ срещу проекта "Arctic LNG 2" се превърнаха в страшилище за цялата стратегия на Русия за втечнен природен газ", смята Сергей Капитонов, който е анализатор в базирания в Москва Skoltech Project Center for Energy Transition and ESG.

И по думите на директора за изследвания и развитие на базирания в Москва Институт за енергетика и финанси Алексей Белогоров, санкциите върху Arctic LNG 2 от Америка създадоха "голяма несигурност" в бъдеще.

Катар подписа 27-годишна сделка за доставка на LNG за Франция

Катар подписа 27-годишна сделка за доставка на LNG за Франция

Total Energies е миноритарен партньор в големи проекти за разширяване на добива на LNG на Катар

Компанията "Новатек" - руски износител на втечнен природен газ, разработващ проекта, "ще бъде принуден да премине към руския флот и към онези танкери, които, въпреки че плават под фалшив флаг, имат руски бенефициенти чрез верига от компании", смята Белогоров.

"Проблемът с осигуряването на флота сега е ключов и ще се влоши повече, ако бъде наложено ембарго върху руския LNG в Европа. И това е напълно възможно след 2026 г.", смята Белогоров.