Изчезването на полупроводниците от глобалната верига на доставките вече е в голяма степен зад нас, но това далеч не означава, че производителите на електроника се готвят за по-добри дни. Даже обратното - нарастващите доставки идват в момент на намаляло търсене както от страна на фирмите, така и на редовите потребители. Това е рецепта за излишък, срив на цените и сериозни проблеми в целия технологичен сектор.

Най-добре го усещат водещите производители на памети в света - Samsung и SK Hynix, които през първото полугодие натрупаха загуби за общо 12 млрд. долара, отбелязва "Ройтерс".

Samsung с рекорден спад на печалбата, заради пренасищане с чипове

Samsung с рекорден спад на печалбата, заради пренасищане с чипове

Най-ниското ниво на печалба от 14 години насам

Контекст: Противоепидемичните мерки силно затрудниха производството на чипове заради затворени заводи и пристанища. В същото време, много от затворените по домовете си хора бяха принудени да обновят устройствата си и това увеличи допълнително цените на наличния все пак хардуер.

Стигна се до ситуация нови автомобили да се продават само с критично важните си системи и например мултимедийните компоненти да се монтират на по-късен етап - при наличност.

Скокът на инфлацията по света, вдигнатите в отговор лихвени проценти и произтичащите от това опасения за рецесия обаче направиха потребителите по-предпазливи, а много компании директно отложиха по-големите си IT покупки. Не помага и колебливото възстановяване на Китай.

Брюксел инвестира €43 милиарда в бизнеса с чипове

Брюксел инвестира €43 милиарда в бизнеса с чипове

Законът за чиповете на ЕС е одобрен: какво следва?

Детайли: Към момента търсенето и на смартфони, и на компютри, и на системи за центрове за данни е на по-ниско ниво в сравнение с 2022 г.

Твърде малко поводи за радост има и в информацията, че доставките в PC сегмента са паднали "само" с 11% през Q2 (все пак, в сравнение с 30% през предходните 2 тримесечия) или че през същия период новодоставените смартфони са били "само" с 8% по-малко в сравнение с втората четвърт на 2022 г.

Counterpoint: Смартфон пазарът вече е далеч от бързия растеж

Counterpoint: Смартфон пазарът вече е далеч от бързия растеж

Свиването продължава, Samsung са начело

"Търсенето се възстановява много слабо. Скорошните подобрения в доставките на компютри са резултат предимно от промоции и модели от нисък клас, което означава, че са допринесли слабо за възстановяването на търсенето на чипове", коментира финансовият директор на SK Hynix Вухюн Ким.

И неговата компания, и Samsung намаляват производството на NAND памети, използвани в смартфоните. Причината - не са се оправдали очакванията, че търсенето на китайския пазар ще се завърне.

Очакването и на изпълнителния директор на Intel Пат Гелсинджър е да има пренасищане със сървърни процесори поне до втората половина на годината, а при центровете за данни възстановяването изглежда вероятно чак към края на 2023 г.

От друга страна: Един все още малък сегмент от тази индустрия печели много през последните месеци - производителите на оборудване за производство на чипове, както и компаниите, специализирани в AI.

Търсенето там е огромно и това води до непрекъснато разширяване на производствения капацитет. SK Hynix виждат повече от двоен скок на поръчките за специализирани DRAM памети, използвани от генеративни AI платформи.