Печалбата на Samsung Electronics за тримесечието до края на юни се очаква да спадне с цели 96% на годишна база до най-ниското ѝ ниво от повече от 14 години насам. Прината е в пренасищането с чипове, което продължава да води до големи загуби в основния източник на приходи за технологичния гигант, съобщава CNN Business.

Оперативната печалба на най-големия производител на чипове с памет, смартфони и телевизори вероятно е спаднала до $427 милиона за периода от април до юни, сочат прогнози на Refinitiv SmartEstimate, направени от 27 анализатори.

Ако това наистина е така, това ще бъде най-ниската печалба на Samsung от четвъртото тримесечие на 2008 година.

Samsung тества нова цифрова валута

Технологичен гигант тества нова цифрова валута

Тя ще може да работи с телефони Galaxy

През тримесечието от януари до март 2023 година компанията отчете огромна загуба, тъй като цените на чиповете с памет паднаха допълнително. Спадът през второто тримесечие обаче най-вероятно е свързан с отчетените повече продажби на DRAM чипове - използвани в компютри, мобилни телефони и сървъри, коментират анализатори.

Прогнозите за мобилните печалби на Samsung през третото тримесечие са смесени, тъй като потребителските настроения на световния пазар на смартфони са слаби, въпреки скорошното възстановяване на икономическите показатели.

Приходите на компанията от април до юни вероятно са спаднали с 22% спрямо същия период на миналата година.

ЕС ще финансира с над 8 милиарда евро производството на чипове в Германия

ЕС ще финансира с над 8 милиарда евро производството на чипове в Германия

Кои компании ще получат средства и за какво ще ги използват