Законът за чиповете на Европейския съюз (ЕС) получи окончателно одобрение от представителите на държавите членки. Регламентът предвижда отпускането на финансиране в размер на 43 милиарда евро и засилване на позициите на региона на световния пазар на полупроводници, съобщава Bloomberg, цитирайки изявление на Европейския съвет.

Там става ясно, че е дадено окончателното одобрение, което е и последният етап от дългия процес на вземане на решения в общността. Финалният документ ще бъде подписан от председателя на Съвета и от неговия колега в Европейския парламент, който вече е дал съгласието си, така че скоро след това ще влезе в сила.

Германия налива 20 милиарда евро в производство на чипове

Германия налива 20 милиарда евро в производство на чипове

От въпросните 43 милиарда евро, които се очаква да бъдат освободени чрез законодателството и свързаната с него програма, 3,3 милиарда евро идват директно от бюджета на ЕС.

Идеята на Брюксел

Най-общо казано идеята е опит за стимулиране на полупроводниковата индустрия в ЕС чрез създаване на условия за местна индустриална база.

Това включва привличане на инвестиции, насърчаване на научните изследвания и това, което Европейският съвет определя като подготовка на континента за "всяка бъдеща криза с чиповете".

Крайната цел е до 2030 г. да се удвои делът на региона на световния пазар на чипове от 10% на 20%, като се намали зависимостта от вноса.

Стремежът към изграждане на производствени мощности в Европа е следствие от нарушаването на веригата за доставки на вносни продукти, особено от Китай, по време на и след пандемията от Covid-19 и продължаващото геополитическо напрежение по отношение на доставките на чипове.

Чрез Закона за чиповете Европа трябва да бъде водеща в световната надпревара за полупроводници, а в дългосрочен план това може да допринесе и за възраждането на европейската индустрия като цяло и за намаляването на външните зависимости на Стария континент, коментират експерти.

Nvidia e първата компания за производство на чипове, оценена на $1,02 трилиона

Първата компания за производство на чипове, оценена на над $1 трилион

Тя се нареди до технологични гиганти като Apple, Alphabet, Microsoft и Amazon