Германия планира да отпусне 20 милиарда евро за производството на полупроводници в Германия. Усилията са насочени към подкрепа на технологичния сектор на страната. Целта е да осигурят сигурни доставки на критични компоненти на фона на нарастващото геополитическо напрежение.

Парите ще дойдат от Climate and Transformation Fund и ще бъдат разпределени между германски и международни компании до 2027 г., предава Bloomberg, цитирайки запознати с въпроса източници.

Най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на Германия: Intel строи фабрики за чипове на стойност €30 милиарда

Най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на Германия: Intel строи фабрики за чипове на стойност €30 милиарда

Американският гигант иска отново иска да е глобален лидер

Фондът, известен като KTF, първоначално беше създаден с идеята, за да инвестира в декарбонизацията на икономиката, но обхватът му беше разширен. В момента правителството договаря отпускането на цели 180 милиарда евро.

Правителството вече е договорило помощ от 10 милиарда евро за нов завод на Intel и е в процес на договаряне на още 7 милиарда евро субсидии за компании, включителн като Taiwan Semiconductor Manufacturing - най-големият производител на чипове в световен мащаб и германската Infineon Technologies.

Планът за инвестиции в индустрията на чипове може да е от полза за други компании, работещи в Германия. GlobalFoundries Inc. има значително присъствие в Дрезден, а германският доставчик Robert Bosch GmbH също управлява завод за чипове в града.

Производител №1 на чипове в света TSMC отчете първи спад на приходи от 4 години насам

Производител №1 на чипове в света отчете първи спад на приходи от 4 години насам

Според главният финансов директор бизнесът през първото тримесечие вероятно е повлиян от по-ниското търсене

Плановете на правителството на канцлера Шолц идват на фона на по-голямото желание за независимост на европейската икономика от доставки от Китай след прекъсванията от пандемията и напрежението, заради войната в Украйна.

Германското правителство обяви стратегия, в която обещава, че ще се стреми да намали зависимостите чрез диверсификация и привличане на бъдещи технологии като полупроводници.