Началото на пътническите превози с влакове на водород в Русия, и по-конкретно на остров Сахалин, се измества от 2023 г. за 2025 година, съобщи РБК.

По-конкретно, първите пътнически влакове на водород се планира за потеглят през четвъртото тримесечие на 2025 г., уточнява представител на "Русатом Оверсиз" (дъщерно дружество на "Росатом") пред РБК, което е потвърдено и от "Руските железници".

Първоначално "Росатом" планираше да пусне тези влакове на Сахалин в края на 2023 година. Производител на самите влакове ще бъде "Трансмашхолдинг".

В Германия тръгват първите в света влакове изцяло на водород

В Германия тръгват първите в света влакове изцяло на водород

Френската компания Alstom е предоставила на страната общо 14 влака

На първо място, отлагането на сроковете е свързано с "иновативния характер на проекта", казва представител на "Русатом Оверсиз". Пускането в експлоатация на водородни влакове на Сахалин е много сложен и наукоемък проект, подчертават и от "Руските железници".

Освен това, поради напускането на френския партньор, "Росатом" трябваше да му търси заместник, който да организира производството на водород на острова.

В презентацията на "Руските железници" през пролетта на 2021 г., цената на седем влака за проекта беше определена на над 3 милиарда рубли. Сега представители на компанията и "Русатом Оверсиз" не разкриват актуалната стойност на проекта.

Какво представляват "водородните долини" и ще има ли в България такава за €15 милиарда

Какво представляват "водородните долини" и ще има ли в България такава за €15 милиарда

Водородът може да се използва директно като гориво или преработен в синтетични течни горива