Samsung Electronics отчете рекордни приходи от $59 млрд. през третото тримесечие на 2020 г., предава BBC. Силният резултат бе подкрепен от 50% скок в продажбите на мобилни телефони, а печалбата от микрочиповете се изстрелва с 82%.

Корейският технологичен гигант отчита нетна печалба от $8,3 млрд., увеличение от впечатляващите 49% спрямо същия период на миналата година. Оперативната печалба пък се покачва с 59% до $10,89 млрд.

Част от доброто представяне на Samsung се дължи на американските санкции срещу Huawei. Китайската компания се презапаси с чипове, включително от корейския гигант, преди влизането на ограниченията в сила. В същото време продажбите на Huawei при смартфоните и 5G оборудването спадат, а Samsung е активна и в двете категории. Корейската компания отчита и силен растеж при телевизорите и бялата техника.

Продажбите на телефони достигат $26,3 млрд., ръст от 6% спрямо същия период на миналата година и 51% спрямо предходното тримесечие.

Samsung обаче предупреди, че очаква спад на печалбата през четвъртото тримесечие заради по-слабо търсене на чипове памет и значителна конкуренция при смартфоните и потребителската техника. Анализатори очакват по-ниските цени на чиповете памет, използвани в сървърите в центровете за данни, да натежат над бизнеса с полупроводници до края на 2020 г. Търсенето на чипове за смартфони, персонални компютри и графични процесори ще се покачи, прогнозира компанията.

През трите месеца до края на годината Samsung прогнозира и спад на продажбите на телефони заради увеличената конкуренция. Анализатори казват, че компанията има предвид четирите нови модела iPhone 12. Корейската компания все пак ще може да се възползва от силните продажби на устройствата на Apple, тъй като част от тях ползват дисплеи, произведени от нея.

За следващата година Samsung прогнозира възстановяване на световното търсене, но несигурността около пандемията остава.

Акциите на Samsung поскъпнаха след новината за смъртта на председателя на групата

Акциите на Samsung поскъпнаха след новината за смъртта на председателя на групата

От дружеството обявиха в нечеля, че Лий Кун-хи е починал от сърдечен удар