Exxon Mobil е компанията, която най-дълго беше част от Dow Jones, след листването ѝ през 1928 г. Но с последната ревизия на индекса, която е най-значимата за последните почти десет години, става ясно, че петролният гигант вече няма да е част от него.

На мястото на Exxon, в Dow Jones ще бъде добавена технологичната Salesforce, а Amgen и Honeywell International ще заменят Pfizer и Raytheon Technologies, като промените ще влязат в сила в края на месеца. В индекса все пак остава Chevron.

Само преди седем години именно Exxon Mobil беше най-голямата компания в S&P 500 и Dow Jones по пазарна капитализация, която през 2007 г. достигна пика си от 500 млрд. долара, но в последните години тя започна да губи позиции и днес нейната стойност е 178,5 млрд. долара. Акциите на Salesforce, от друга страна, нараснаха с над 200% от 2015 г. насам и днес пазарната ѝ капитализация е от 187,5 млрд. долара.

Откъде ще дойде следващият петролен бум? Забравете за Близкия Изток, САЩ и Русия

Откъде ще дойде следващият петролен бум? Забравете за Близкия Изток, САЩ и Русия

Регионът все още е сериозно подценяван, но големите играчи в сектора вече се насочват към него

Не е изненадващо, че след обявяването на новината цената на акциите на Exxon се понижи допълнително с 1,6% от началото на деня, а за последните дни спадът е от 3,17%, като така продължава тенденцията, започнала през януари, при която ценните книги на компанията изгубиха почти 40% от стойността си. За същия период акциите на Chevron поевтиняха с 29%.

Според анализаторите, причината Chevron да остане в Dow Jones не е единствено почти двойно по-високата цена на акциите ѝ, но и фактът, че тя е "позиционирана много по-категорично като петролен производител, който има много по-голям оперативен ливърдж", докато Exxon има голяма експозиция към рафинирането и петро-химическия отрасъл.

Това е поредната индикация за низвергването на петролния отрасъл, посочват анализаторите, а от инвестиционната банка Raymond James обявиха решението на S&P Dow Jones Indices - съвместното дружество, опериращо Dow Jones Industrial Average, S&P 500 и още 130 хил. индекса - за "знак на времето", предаде CNBC.

Exxon и Total ще търсят петрол и газ край Гърция

Exxon и Total ще търсят петрол и газ край Гърция

"В рамките на две години очакваме да имаме яснота какви резерви има там", каза премиерът Алексис Ципрас

"В отстраняването на Exxon Mobil от Dow Jones, организаторът на индекса ясно реагира на и акцентира върху изключително негативния инвеститорски интерес към всички бизнеси, които по някакъв начин са свързани с петролния и газовия отрасъл", посочва анализаторът Павел Молчанов от Raymond James в съобщение на банката.

От финансовата институция вероятно са прави, защото технологичните компании натежават във все повече в борсовите индекси, именно за сметка на петролните такива. За последните десет години делът на дигиталните представители в S&P 500 нарасна почти двукратно до 28,17% днес, а този на петролните компании се сви над четири пъти - от 10,9% до 2,5% за същия период.

Някои анализатори отбелязват, че вече всяка от водещите технологични компании днес - Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (компанията майка на Google) и Facebook - е по-голяма от целия енергиен сектор. "Това е много отрезвяващо и е символично как целият отрасъл се сви през последните няколко години", каза Дженифър Роулънд от Edward Jones.

Петролният гигант Exxon Mobil влага милиарди в най-голямата си рафинерия

Петролният гигант Exxon Mobil влага милиарди в най-голямата си рафинерия

Съоръжението в Сингапур ще произвежда по-чисти горива

Исторически Dow Jones, в който се включват 30 компании, изгуби пред S&P 500, който следи представянето на значително по-голям фирми и в който тежестта на всяка от тях се определя въз основа на пазарната ѝ капитализация (а не на цената на акциите ѝ, какъвто е случаят при Dow Jones), като по този начин той е значително по-точен барометър за икономиката. Според Goldman Sachs на Dow Jones участват фондове с активи за 24 млрд. долара, а на S&P 500 - такива с активи за 300 млрд. долара.