Акциите на China Evergrande, най-задлъжнелият строител в Китай, паднаха с над десет процента в четвъртък след неочакван провал на сделката за продажба на част от активите ѝ на Hopson Development Holdings, предава CNBC. Търговията с ценните книжа бе подновена в четвъртък след почти две седмици, в които тя бе замразена заради предстоящата сделка.

Evergrande, която създава притеснения сред инвеститорите по света, водеше разговори за продажба на част от подразделението си за услуги по управление на имоти на по-малкия местен конкурент Hopson. Компанията купувач обаче изненадващо обяви в сряда вечер, че преговорите са провалени и тя няма да придобие 51 процента от Evergrande Property Services. Evergrande потвърди развитието.

Сделката щеше да донесе $2,58 млрд. на Evergrande, която има задължения от около $300 млрд. и е изправена пред невъзможност да ги покрива.

Колапсът на преговорите идва в момент, в който Evergrande се приближава към края на 30-дневния гратисен период по лихвено плащане на стойност $83 млн. Ако строителят не се разплати с инвеститорите до събота, ще изпадне в технически дефолт.

Досега компанията успя да продаде единствено дял от китайска банка за $1,5 млрд., но прогресът по продажба на други активи е нулев. Миналата седмица Reuters съобщи, че китайската държавна Yuexiu Property се е отказала да плати $1,7 млрд. за централата на Evergrande в Хонконг.

В същото време Evergrande отчита и рязък спад на продажбите на имоти, които е построила: за периода от 1 септември до 20 октомври те възлизат на $572 млн. - при $28,5 млрд. през септември и октомври 2020 г. Общите продажби през изминалите два месеца включват и апартаментите, които компанията да прехвърлила на доставчици и контрактори заради невъзможността да се разплати с тях.