Общият оборот на британската група Reckitt Benckiser в Гърция надхвърли 81 милиона евро при 76,6 милиона евро през 2021 г. Въпреки това мултинационалният гигант за продукти за лична хигиена, перилни препарати и фармацевтични продукти ограничи дейността си на гръцка земя, затваряйки единствената производствена фабрика, която имаше - във Василико Евия и уволни всичките си работници, съобщи Oikonomikos Tacydromos.

Със силни марки като Dettol, Calgonit, Woolite, Airwick, Veet, Harpic, Durex, Scholl, както и фармацевтичните продукти Nurofen, Strepsils и Gaviscon, групата Reckitt Benckiser работи в Гърция с две дъщерни дружества: Reckitt Benckiser Hellas Healthcare SA и Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home SA. 

Безшумната ключалка на фабриката на Reckitt Benckiser в Халкида

Подразделението за хигиена и лична хигиена (Reckitt Benckiser Hellas Healthcare SA) изглежда се справя по-добре в Гърция и като оборот, и като печалба.

По-специално, размерът на нетните продажби през 2022 г. възлиза на 52 милиона евро, регистрирайки увеличение от 11,4% в сравнение с 2021 г.

Печалбите преди данъци се повишиха с 2,4% до 3,48 милиона евро, а нетната печалба нарасна с 3,6% до 2,57 милиона евро от 2,48 милиона евро през 2021 г.

Във финансовия отчет, основната цел на компанията е да има водеща позиция в категориите, в които оперира, и да поддържа стабилна финансова позиция, която позволява финансирането на планове за развитие.

След отчетената загуба от  $670 000, най-големият производител на презервативи в света прогнозира голям ръст в търсенето

След отчетената загуба от $670 000, най-големият производител на презервативи в света прогнозира голям ръст в търсенето

Използването на продуктите на компанията спадна с цели 40% през последните две години

Стратегическите оси на разработения в тази насока бизнес модел включват обновяване и разширяване на продуктовото портфолио чрез създаване на нови продукти и навлизане в нови подкатегории, но също така и агресивна търговска политика с динамична промоционална подкрепа във всички дистрибуторски канали.

Средният брой на служителите на компанията през финансовата 2022 година е 75 души.

Лекият спад в печалбите и блокирането на Quanto

За разлика от личната хигиена, продуктите за домашна хигиена, а именно другото дъщерно дружество на британската група Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home S.A., нямаха особено добро представяне през 2022 г., но не се представиха и зле.

По-конкретно, Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home SA имаше нетни продажби от 29,04 милиона евро през 2022 г. в сравнение с 29,87 милиона евро през 2021 г. Печалбите преди данъци бяха 1,81 милиона евро в сравнение с 2,01 милиона евро, а печалбите след данъци бяха 1,16 милиона евро, повече от 1,54 милиона евро преди година. Освен това има положителен оборотен капитал от 2,25 милиона евро и положителна нетна стойност от 24,52 милиона евро, спрямо 23,36 милиона евро преди година.

Спекулации в някои райони на Гърция качиха цените на имотите с над 30%

Спекулации в някои райони на Гърция качиха цените на имотите с над 30%

Явлението става още по-очевидно, на фона на по-малко налични имоти за продажба, а търсенето е голямо

Въпреки стабилния напредък на икономическите данни от няколко месеца насам, омекотителят Quanto, спря да се произвежда в Гърция.

Причината за "тихото" спиране на фабриката във Василико на Халкида е, че тя "се е превърнала в нерентабилна и неустойчива производствена единица", както заявиха от компанията Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home A.E.

Според финансовите отчети на Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home "на 21 декември 2022 г. Съветът на директорите на компанията реши окончателно да спре работата на фабриката във Василико Халкида в Евия, като се има предвид, че беше решено да се спре производството на омекотителя Quanтo, който беше основната производствена линия на фабриката и нейната движеща сила, тъй като се превърна в нерентабилна и неустойчива производствена единица за компанията. Затова беше решено постепенно да се спре експлоатацията му от края на декември 2022 г., когато производството на Quanto и финишната сол спря окончателно".

Така на 1 февруари 2023 г. Бордът на директорите на компанията, с Евангелос Пагонис като президент и главен изпълнителен директор, реши да продаде индустриалната си фабрика от 9328 кв.м. върху парцел от 34 041 кв.м. във Василико от Халкида, в префектура Евия. Прехвърлянето на фабриката приключи на 29 юни 2023 г. на цена от 800 000 евро.

Работната сила беше компенсирана и постепенно освободена до май 2023 г.