Третият по големина производител на смартфони в света даде на съд лидера на пазара. Huawei заведе искове срещу Samsung в САЩ и Китай за нарушения на патенти. 

Това е първият случай, в който Huawei се обръща към съда с обвинение срещу най-големия доставчик на смартфони в света, предаде Reuters. 

Китайската компания се надява на сериозна компенсация. 

Huawei твърди, че търпи щети от това, че Samsung използва нейни патентовани технологии без да плаща лицензна такса. В частност, става въпрос за технологии в областта на 4G, операционната система и потребителския интерфейс. 

Ищецът се надява неговият конкурент да прекрати нарушението и да сключи лицензно споразумение. Ролите вече се разменят – по-рано китайските компании бяха обвиняеми, а сега те атакуват своите конкуренти. 

През миналата година Huawei отдели за изследвания и разработки (R&D) около 15% ог годишните си приходи, което в абсолютно изражение възлиза на 9,2 млрд. долара. Към момента китайският производител на телекомуникационно оборудване и смартфони разполага с над 50 хиляди патента, защитени в различни страни по светаq mrte TechNews.bg.