Избухването на африканска чума по свинете в Румъния породи паника сред местните фермери, след като вторият най-голям производител на царевица в Европейския съюз издаде противоречиви и объркващи инструкции какво да се прави с отглежданите земеделски култури в заразените райони.

Миналата седмица румънското министерство на земеделието нареди унищожаването на културите в районите, в които се установи, че дивите свине са заразени, пише Bloomberg.

Страната, която е и ключов износител на пшеница, по-късно се опита да изясни правилата, като заяви, че земеделските производители не трябва да унищожават реколтата си, а районите със заразени животни ще бъдат поставени под карантина.

Горещините и дъждовете това лято могат да оставят Европа без зърно и пшеница

Горещините и дъждовете това лято могат да оставят Европа без зърно и пшеница

Особено засегнати са производителите в по-северната част на Стария континент

Румъния, която се възползва от тъмните плодородни черноморски почви, съобщи, че от 31 юли са разктиви почти 550 огнища на заразата, според националната ветеринарна служба и орган по безопасност на храните ANSVSA.

Мерките за спиране разпространението на болестта, която е смъртоносна за прасетата, но безвредна за хората, идват в момент, когато фермерите се борят с по-слабата реколта от пшеница след честите и обилни дъждове.

"Заповедта беше много несполучлива и предизвика паника сред фермерите заради потенциалните щети", заяви Лауренциу Бачиу, президент на Лигата на румънските фермерски асоциации. Въпреки това тя "зарадва някои търговци, защото биха могли да поискат да изкупят царевицата на по-ниски цени от земеделските производители."

Фермерски неволи

Унищожаването на реколтата ще доведе до увеличаване на загубите за земеделските стопани, чиято реколта от пшеница се очаква да е с 20% по-слаба в сравнение с миналата година, след като дъждовете наводниха полетата.

В същото време изгаряща жега и суша увреждат реколтата на ключови износители от други страни от ЕС, a продукцията на най-големия износител - Русия ще се понижи за пръв път от 6 години, стимулирайки повишаването на световните цени.

Дъждовете намалиха реколтата от пшеница с 1 милион тона

Дъждовете намалиха реколтата от пшеница с 1 милион тона

Силно е влошено качеството на зърното

В Северозападна и Югоизточна Румъния са съобщени огнища на африканска чума по свинете, като районът в близост до делтата на река Дунав е най-засегнат, според ветеринарните власти. На югоизток са умъртвени 62 000 прасета от домакинства и големи ферми и 20 диви свине. На северозапад са убити 175 домашни и 13 диви свине.

"Заповедта беше грешка. Въпреки че министерството даде допълнителни разяснения, много фермери все още са в паника", казва Бачиу.

Африканската чума по свинете е силно заразно заболяване, засягащо свине и африканскии глигани, европейски и американски диви прасета, според Световната организация за здравето на животните. Заболяването убива животните в рамките на 2 до 10 дни.