Ryanair Holdings Plc отправи предупреждение, че средната цена на билетите намалява с 6 процента в ключовия за компанията летен сезон тази година. Отчасти спадът се дължи на свръхкапацитета в Германия и опасенията от Brexit във Великобритания. Авиопревозвачът обаче запази прогнозата си за печалбата за тази година, пише CNBC.

Акциите на най-големия нискотарифен авиопревозвач в Европа се сринаха почти наполовина, след като компанията е притисната от свръхкапацитета на места в Европа, както и от проблемите с доставките на Boeing 737 Max. По-рано този месец Ryanair намали наполовина прогнозата си за печалбата за следващата година заради проблемите с модела. Първите доставки се очакват най-рано през януари.

Авиокомпанията отчита печалба след данъци от €243 милиона за трите месеца до края на юни, при €309 милиона година по-рано. Ryanair обаче запази прогнозата си за печалбата за година до края на март 2020 г. от между €750 милиона и €950 милиона. Анализатори прогнозират €832 милиона.

Според превозвача, средната цена на билетите през трите месеца до края на юни намалява с 6 процента спрямо година по-рано. А прогнозата е, че през останалата част от лятото тенденцията ще продължи.

В петък акциите на компанията затвориха на €10,02, почти наполовина от пика им от €19,39 преди две години.

Ryanair ще намали полетите си заради проблемите с Boeing 737 MAX

Ryanair ще намали полетите си заради проблемите с Boeing 737 MAX

Забавените доставки може да доведат и до затваряне на бази