Култивираното месо, известно още като лабораторно отглеждано месо, вече е разрешено за продажба в Съединените щати, съобщи CNN.

Upside Foods и Good Meat, две компании, които произвеждат това, което наричат ​​"култивирано пиле", оповестиха в сряда, че са получили одобрение от Министерството на земеделието на САЩ да започнат да произвеждат своите клетъчни протеини.

Good Meat, която е собственост на производителя на растителни заместители на яйца Eat Just, каза, че производството започва незабавно. Култивирано или отгледано в лаборатория месо се отглежда в гигантска вана.

Ходът от сряда следва поредица от предишни одобрения, които проправиха пътя за продажби на култивирано месо в САЩ.

Миналата седмица Good Meat и Upside казаха, че са получили одобрение за етикети за своите продукти от Министерство на земеделието на САЩ (USDA). През март Гуд каза, че е получил така нареченото писмо "без въпроси" от Администрацията по храните и лекарствата. В това писмо се посочва, че администрацията е убедена, че продуктът е безопасен за продажба в Съединените щати. FDA издаде подобно писмо Upside Foods през ноември.

Животновъди: Месото, което ядем, не е нито качествено, нито българско

Животновъди: Месото, което ядем, не е нито качествено, нито българско

Срок на годност и БДС: В какво още трябва да се съмняват потребителите?

Зараждащият се сектор на култивирано месо се наблюдава както от USDA, така и от Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA).

Good Meat, която продава продуктите си в Сингапур, рекламира своя продукт като "месо без клане", по-хуманен подход към консумацията на месо. Поддръжниците се надяват, че култивираното месо ще помогне в борбата с изменението на климата, като намали необходимостта от традиционно животновъдство, което отделя парникови газове.

По-рано компанията обяви, че си партнира с главния готвач и ресторантьор Хосе Андрес, за да донесе артикула в ресторант във Вашингтон, окръг Колумбия. Той работи с неговия екип по стартирането, но няма конкретна информация за времето на този етап, според говорител на компанията. Тъй като производството се увеличава, Good Meat може да обмисли партньорство с други ресторанти или стартиране продажби на дребно, добави той.

Регулаторното препятствие, премахнато в сряда, се нарича "разрешение за проверка", което се издава от Службата за безопасност и инспекция на храните на USDA. Заявленията за такова разрешително "се одобряват след строг процес, който включва оценка на системата за безопасност на храните", каза говорител на FSIS в сряда.

В Испания ще бъде най-голямата в света фабрика за лабораторно отглеждано месо

Европейската страна, в която ще бъде най-голямата в света фабрика за лабораторно месо

Производството ще е дело на местен филиал на бразилска компания

"Това съобщение, че вече можем да произвеждаме и продаваме култивирано месо в Съединените щати, е важен момент за нашата компания, индустрията и хранителната система", Джош Тетрик, съосновател и главен изпълнителен директор на Good Meat and Eat Just, се казва в изявление в сряда.

Основателят и главен изпълнителен директор на Upside Ума Валети в сряда нарече одобрението "огромна стъпка напред към по-устойчиво бъдеще", добавяйки, че то "ще промени фундаментално начина, по който месото стига до нашата маса".