"Сбербанк" е загубила милиарди рибли като резултат от грешки на изкуствения интелект, заяви главният изпълнителен директор Герман Греф, цитиран от ТАСС.

"Изкуственият интелект, като цяло, взема решения в големи системи. Една малка грешка, която се е промъкнала в алгоритъма, може да доведе до огромни последствия. Досега сме загубили милиарди заради това - защото машината прави малка грешка, но при големи обеми", посочва той.

Греф посочва, че всяка една грешка е открита по-късно и е помогнала за подобряването на изкуствения интелект. "Когато намерим грешка, ние се учим от нея", посочва директорът на най-голямата по активи руска банка.

Според съобщение на пресслужбата на банката, публикувано по-късно, става въпрос за загубени печалби, а не за преки загуби.

По-рано Греф бе изразил мнение, че навлизането на изкуствения интелект в работата на компаниите няма да доведе до драматични последствия и няма да остави хора без работа.

"Нямам драматични предсказания. Някои казват, че изкуственият интелект ще дойде утре и ще ни замести", казва той. Но допуска, че някои професии, например тази на шофьорите, може да изчезне напълно. Все пак в "Сбербанк" позициите за служители от средно ниво.

Според Греф изкуственият интелект ще допринесе $16 трилиона за глобалния вътрешен продукт през следващите 12 години. След 10 години пък ще са нужни 10 милиона души, които да работят и поддържат тези алгоритми.

Сивата икономика в Русия е по-голяма от разходите на бюджета

Сивата икономика в Русия е по-голяма от разходите на бюджета

Въпреки че намалява, тя е 20% от БВП