Многомилионни приходи, пазарно присъствие у нас и в чужбина и концентрация на много от големите играчи в една област и около една група - това е ситуацията в сектора на производство на стъкло и изделия от стъкло у нас според данните на БСК.

Четири от десетте най-крупни компании както по брой служители, така и като приход, са в Търговище.

"Тракия Глас България" откри нова инвестиция за €42 милиона

"Тракия Глас България" откри нова инвестиция за €42 милиона

В завода в Търговище работят над 1 200 души

Най-много са работещите в завода за домакинско стъкло на "Пашабахче България" - 1640. На трето място в класацията е предприятието за автомобилни стъкла "Шишеджам Аутомотив България" - 692 човека. На четвърто място е "Тракия глас България", в чиито производства за плоско и обработено стъкло са заети 579 души.

И трите компании от Търговище са част от групата на турската "Шишеджам", като по-голямата част от продукцията им е за износ.

"Глас контрибюшън" инвестира над 100 милиона лева в стъкларския завод "Рубин" в Плевен

Над 100 милиона лева инвестиция в стъкларския завод "Рубин" в Плевен

Ще бъдат разкрити и 150 нови работни места

Освен тях от града е и "Гласко", която е специализирана в обработката на стъкло, изработката на стъклопакети, душ кабини и други. Тя има 85 служители.

Най-голяма по приходи и втора по персонал у нас, обаче, е регистрираната в София "БиЕй Глас България". Тя произвежда бутилки и буркани, като има близо 3 млрд. лева оборот за 2022 г. и 739 служители в два завода - в столицата и в Пловдив.