Компанията "Глас контрибюшън", която стои зад стъкларския завод "Рубин" в Плевен, ще ионвестира над 100 милиона лева в предприятието. Това съобщи пред местните медии кметът на Плевен Георг Спартански. Проектът предвижда изграждането на 300-тонна пещ от германските компании Nikolaus Sorg GmbH&Co.KGc, Sorg Feuerungsbau und Service GmbH и Excelsius Global Services GmbH.

До момента "Глас контрибюшън" вече е инвестирала над 100 милиона лева в реализацията на първите два етапа от инвестиционната си програма с оглед осъвременяване на оборудването и запазване заетостта в завода.

За тях дружеството е получило два сертификата за инвеститор клас А. Сега компанията пристъпва към изпълнението на третия етап - изграждането на 300-тонната пещ и увеличаване на капацитета от работна ръка.

 Acvel планира изграждането на завод за автомобилни части в Плевен

Френска компания иска да изгради завод за автомобилни части в Плевен за близо 10 милиона лева

Ще бъдат разкрити и над 50 нови работни места

Инвестицията ще внедри нова технология, която цели да намали вредните CO2 емисии и да отговори на критериите за екологично, устойчиво и ресурсно-ефективно производство.

"Стъкларската промишленост е енергоемка и се налага внедряване на нови технологии с цел да се намалят вредните емисии на въглероден двуокис. В тази посока са и усилията на "Глас контрибюшън" - не само да разширяват производството, но и то да отговаря на най-високите световни екологични стандарти", заяви Георг Спартански.

Във фабриката ще бъдат разкрити нови 150 работни места.

Стъкларският завод "Рубин" в Плевен има над 50 годишен опит в производството на стъклен амбалаж като бутилки и буркани преназначени за бутилиране на вино, бира, високо алкохолни напитки, сокове, безалкохолни напитки, минерална вода, зехтин, хранителни сокове и други.

В Плевен: Френската компания "Аквел" планира да отвори нов завод, а "Малтери Суфле България" инвестира €30 милиона в производството си

В Плевен: Френска компания планира да отвори нов завод, а друга инвестира €30 милиона в производството си

Франция като цяло е 9-ият търговски партньор на България.