Възможно е да отнеме "няколко години", за да бъде преодолян настоящият недостиг на полупроводници, каза главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсинджър, предаде Zero Hedge.

По думите му работата от дома е довела до "експлозивен растеж в търсенето на полупроводници." "Но докато индустрията предприе стъпки за преодоляване на краткосрочния недостиг, може да отнеме няколко години, докато екосистемата се справи с недостига на производствен капацитет, субстрати и компоненти", коментира той.

Затова и ръководената от него компания продължава с плановете си да разширява дейността си, най-вече в Европа и САЩ. Сред целите са заздравяване на веригата на доставки. Както стана ясно по време на пандемията, тя е сред най-уязвимите компоненти на глобалното производство и е силно зависима от Китай.

Intel се опитва да върви в крак със Samsung и Taiwan Semiconductor - и двете от които също имат планове за разширяване, включително в САЩ - за увеличаване на производствения капацитет на полупроводниците.

Търговският секретар Джина Раймондо в началото на май призова за "голямо увеличение" на производствения капацитет на чипове в САЩ. "В момента ние произвеждаме 0% от технологично усъвършенстваните чипове в САЩ. Това е проблем. Трябва да достигнем поне 30%, защото това отговаря на нашето търсене. Така че, ние ще обещаем да работим усилено всеки ден, а в краткосрочен план ще видим и дали можем да разполагаме с повече чипове, за да могат автомобилните производители да отворят отново заводите си."

Дефицитът глобално удари много сектори, но може би най-силно засегната се оказа автомобилната промишленост. Ударът върху водещите производители от отрасъла доведе до най-големия срив в производството в мирно време в историята.

Той също така беше толкова силен, че принуди компаниите за коли под наем - вече под огромен натиск от компаниите за споделено пътуване - да изкупуват употребявани автомобили на търг, за да задоволят нуждите си от инвентар, отбеляза Bloomberg през миналия месец.