Водачи на превозните средства на компаниите за споделено пътуване Uber и Lyft планират да стачкуват в редица градове.

Очаква се такива действия да има в големи американски градове в САЩ, както и в части от Великобритания, Австралия и Южна Америка, пише CNN. Шофьорите казват, че искат да изпратят съобщение до Uber и неговите конкуренти. Те искат доходи, отговарящи на заетостта им, сигурност на работното място.

На някои места бойкотът ще продължи цял ден, а на други само 12 часа, като ще има шествия. Организатор e "Rideshare Drivers United" - група, която се застъпва за правата на служителите.

Реалните условия в компаниите за споделено пътуване се различават от изискванията на организаторите. Те искат 10 процента комисионна от всеки курс, въвеждане на минимално почасово възнаграждение, яснота при деактивиране на определено повикване.

Uber и Lyft са изградили бизнеса си на гърба на шофьорите. Двете компании обаче твърдят, че техните водачи са независими изпълнители. Това означава, че те не могат да имат сигурно минимално възнаграждение, заплащане за извънреден труд, обезщетение, платен отпуск. И двата оператора са заявили, че техният бизнес ще бъде неблагоприятно повлиян, ако водачите биват класифицирани като служители, а не като изпълнители.

Стана ясно, че Uber плаща по 9,21 долара на час на своите шофьори. Няма данни колко взимат колегите им от Lyft. Въпреки че двете компании са конкуренти, водачите им обединяват усилията си, за да постигнат своите искания.