Въпреки провала с модела Galaxy Note 7 южнокорейският гигант Samsung очаква силно завръщане на пазара с 50% ръст на оперативната печалба в края на годината.

В петък от компанията заявиха, че очакват двоен ръст на показателя за последното тримесечие на годината. Острият спад в продажбите на пазара на смартфони е компенсиран от производството на различни компоненти, обясняват от фирмата.

Според официалното становище на Samsung оперативната печалба за периода между октомври и декември трябва да достигне 9,2 трилиона вона или 7,8 милиарда долара, което е доста над 6,14 трилиона вона за предходната година. Това е повече и от очакванията на експертите за такава от 8,2 трилиона вона.

Ако изчисленията на корпорацията се окажат верни, това ще бъде най-голямата печалба за последните три години, пише CNBC. Голямата разлика обаче е, че преди 3 години основната част от приходите е била от продажбите на мобилни устройства за разлика от 2016 година.

Samsung пуска нови три по-евтини и водоустойчиви смартфона

Samsung пуска нови три по-евтини и водоустойчиви смартфона

Те ще бъдат от серията Galaxy A

Не е изненадващо, че инвеститорите веднага реагираха на положителната прогноза, като акциите на Samsung поскъпнаха с над 2% в петък сутринта.

Анализатори обясняват, че разделението на бизнеса на корпорацията и конкурентоспособността в области, като флаш памет и OLED дисплеи, са помогнали на производителя да превъзмогне срива след изтеглянето на Note 7.

"Подразделението за производство на полупроводници трябва да е основната причина за по-добрата от очакваното печалба", коментира стратегът от Kiwoom Securities Даниел Ву.