Най-богатият човек в Източна Европа загина при катастрофа с хеликоптер преди няколко години. Дотогава едва ли някой знаеше името на жена му. Петр Келнер катастрофира докато беше на екскурзия в Аляска. Бизнесменът остави след себе си огромна телекомуникационна империя, която се разпростира в медийния сектор, финансови услуги и електронна търговия. Чешката PPF е стъпила в 25 страни и има над 61 000 служители.

Днес съпругата на чешкия бизнесмен Петр Келнер - Рената Келнерова вече е синоним на семейния бизнес. В региона PPF може би е една от най-големите компании не само в медийния сектор, която оперира в шест страни в Източна Европа и на една от най-големите компании в Чехия. Гигантът е собственик и на bTV и мобилния оператор Yettel.

Петр Келнер стъпи и на бързо развиващите се пазари на Русия и Китай. Но с инвазията на Русия в Украйна, която промени геополитиката и бизнеса, много компании, включително PPF, сега дават приоритет на растежа по-близо до дома.

Пред Bloomberg съпругата на Келнер споделя, че "първият приоритет е да се осигури стабилността на PPF и след това да се започне с развиване бизнеса отново. Осъзнах, че моята задача е да подготвя децата ни, така че те да имат възможността един ден сами да поемат ръководството на групата", коментира тя.

56-годишната Келнерова не пропуска да остави своя отпечатък върху компанията. Тя ясно показва как бизнесът се отдачава от Азия - някога ключов източник на доходи и насочва вниманието към западните пазари. Беше избран нов главен изпълнителен директор на групата. Междувременно компанията се раздели с някои от близките довереници на покойния Келнер. Тя превърна компанията изцяло в семейна собственост, като изкупи дяловете на двама миноритарни акционери, след което назначи себе си и трите си дъщери в борда на нов холдинг, който съхранява всичките им активи.

Иржи Шмейц оглавява PPF Group

Промяна в ръководството на компанията, която притежава bTV и Yettel

Той заема мястото на Ладислав Бартоничек

Тя е и най-богатата жена в региона, като нетното състояние на семейството й се оценява на около 11,8 милиарда долара според индекса на милиардерите на Bloomberg. Келнерова с е заела с някои ключови инвестиционни решения. Тя си сътрудничи с главния изпълнителен директор на PPF Иржи Смейц, един от бившите инвестиционни партньори на Келнер.

Под ръководството на жената PPF финализира няколко големи стъки - сред тях продажба на контролен дял в телекомуникационни операции в Източна и Централна Европа на стойност 2,15 милиарда евро на Emirates Telecommunications Group от Абу Даби. Подразделението за потребителско финансиране на компанията Home Credit Group BV продаде своя филипински и индонезийски бизнес през 2022-а в сделки на стойност около 615 милиона евро.

Това помогна да се повиши рентабилността на PPF до нивата отпреди пандемията, като нетният доход за първото полугодие е 709 милиона евро през 2023 г. За сравнение през 2022 за същия период има загуба от 406 милиона евро, най-вече заради скъпоструващо изтегляне от Русия.

PPF Group строи офис в Букурещ за €60 милиона

Собственикът на bTV строи офис в Букурещ за €60 милиона

Сградата ще удвои имотните активи на PPF в Румъния

"Основният фокус на нашия бизнес се движи на запад през последните три години", каза Келнерова.

В момента PPF се оглежда за нови придобивания на европейския континент. Най-голямата му покупка досега е придобиването на дял в полска компания за електронна търговия InPost SA и изграждането на дял в немския телевизионен оператор ProSiebenSat.1 Media SE.

Гигантът планира да запази своите четири инвестиционни стълба - финансови услуги, телекомуникации, медии и електронна търговия - но "това не изключва по-малки опортюнистични инвестиции", разкрива жената.

Келнер основава PPF в началото на 90-те години, когато Чехословакия започва да продава държавни активи чрез програма, която издава ваучери, които хората могат или да обменят за акции в компании, или да поставят във фондове. През 1991 г. Келнер създава фонд за придобиване на дялове в 202 компании.

PPF се сдоби с 20% дял в най-големият застраховател в страната Ceska Pojistovna създавайки основата на богатството на Келнер. През 2013 година той продаде застрахователните активи на италианската Generali в сделка за 3,3 милиарда долара.

То онова време съпругата му се занимава с фондацията на семейство Келнер, една от първите филантропски организации в Чехия, която е дарила близо 89 милиона долара за социални проекти и стипендии.

PPF Group купува RTL Хърватия

Собственикът на bTV се завръща на хърватския телевизионен пазар със сделка за €50 милиона

След 4-годишно отсъствие

Когато компанията реши да изтегли най-голямата търгувана телефонна компания в страната от фондовата борса в Прага, това действие беше обект на критики от местната инвеститорска общност и намали пазарната капитализация, но даде пълен контрол на групата. Процесът е финализиран през 2022 г.