Въпреки че данните за продажбите през миналия месец още не са публикувани, анализаторите и търговският департамент очакват покупките от търговските обекти да са преминали през втори пореден месец на спад, предаде Reuters. Причината, освен принудителното затваряне на обекти като моловете, е и фактът, че американците прекарваха много време вкъщи.

"До голяма степен знаем, че април беше бедствие", коментира професорът по икономика в Loyola Marymount University Сунг Вон Сон. "Въпросът е кои сектори ще се нараснат и кои изобщо няма да се съвземат от удара с разхлабването на мерките през май и юни. Всички индикатори сочат, че възстановяването ще бъде по-бавно и постепенно от очакваното, ако изобщо се наблюдава такова."

Над 70% спад на продажбите на нови коли отбелязва руският пазар

Над 70% спад на продажбите на нови коли отбелязва руският пазар

Най-популярните марки автомобили са Lada, които представляват около четвърт от априлските продажби

Средната прогноза на икономисти, интервюирани от Reuters, за спада на търговските продажби през миналия месец е от 12%. Ако тя се окаже правилна, това ще е най-големият срив за последните почти 30 години, през които се събира такава статистика. През март, първата половина на който страната не прекара в извънредно положение, понижението беше от 8,7%.

Ако от данните се извадят продажбите на автомобили, хранителни стоки, строителни материали и горива, всъщност март дори бележи растеж от 1,7% на годишна основа. Но дори и тази разбивка се очаква да е негативна за април, като прогнозирания спад се очертава да е около 5%.

През първото тримесечие, когато икономиката още не беше замразена, потребителските разходи отбелязаха спад от 7,6% на годишна основа. Това е най-драстичното им понижение от 1980 г. насам. Спадът е особено значителен през втората половина на март, когато и стопанските дейности бяха спрени.

Какви инициативи за стимулиране на продажбите стартира Volkswagen

Какви инициативи за стимулиране на продажбите стартира Volkswagen

Най-големият производител на автомобили ще предложи подобрени условия за лизинг и финансиране

Данните за продажбите на търговските обекти идват в контекста на стопанство, което вече се намира в най-тежката криза от Голямата депресия досега, а по-късно днес ще стане броят на новите молби за обезщетения за безработица, който ще се добави към вече регистрираните над 20,5 млн. безработни от частния сектор. Дори и Федералният резерв изтъкна, че кризата ще трае "продължителен период от време".

В момента много бизнеси възстановяват дейността си, а ограниченията върху пътуванията постепенно се вдигат. Обаче размразяването изобщо не е толкова бързо, колкото се очакваше, а много от обектите оперират значително под капацитета си. Прогнозата е, че той няма да бъде изпълнен скоро заради допълнителните мерки, както и поради опасенията на хората.