Американският производител на електрически автомобили Tesla обяви в сряда, че започва да предлага застраховка на клиентите си в Калифорния.

Компанията е посочила, че нейното предложения ще бъде по-евтино с 30% от останалите застрахователни възможности, но не е посочила определена цена, пише CNBC.

Услугата ще е достъпна само в Калифорния, но ще навлезе и в други американски щати, става ясно от изявлението на компанията.

Клиентите на Tesla в Калифорния могат да получат застрахователна полица само за минута, а тези, които вече са поръчали автомобили, могат да се регистрират с номера на колата. Застраховката може да се прекрати по всяко време, гласи информация на производителя.

Tesla ще продава по-скъпо колите си в Китай. Но може да не е за дълго

Tesla ще продава по-скъпо колите си в Китай. Но може да не е за дълго

Поне докато не отвори производството си там

По време на срещата с акционерите на Tesla през април, главният изпълнителен директор Илън Мъск каза, че компанията ще стартира собствен застрахователен продукт най-вероятно до края на май. Тези планове на Мъск бяха критикувани от Уорън Бъфет, който смята, че бизнесът на автомобилния производител ще пострада, ако компанията започне да оперира и в застрахователния сектор.

"Това е не е лесна работа. Да правиш коли и да започнеш да предлагаш застраховки е, като да си бил застраховател и да започнеш за произвеждаш автомобили", е обяснил Бъфет за намерението на Tesla по време на годишната среща на акционерите на компанията му Berkshire Hathaway.

Според изчисления на платформата ValuePenguin годишната застраховка на Tesla за масовия Model 3 ще струва 1 913 долара, а за Model S 90 D цената ще стига до 2 963 долара на година.

Tesla търси място за автомобилния си завод в Европа. И засега се е спряла на две опции

Tesla търси място за автомобилния си завод в Европа. И засега се е спряла на две опции

Представители на компанията вече са били на посещение там