Два месеца след първичното публично предлагане на Facebook през 2012 година, инвеститорът в рисков капитал Майк Спайзър се намираше на само на няколко километра от централата на компанията за социални мрежи. Компанията, която той стартира - Snowflake, дебютира на Нюйоркската фондова борса в сряда и завърши деня с пазарна капитализация от повече от 70 милиарда долара, осигурявайки на Спайзър възвращаемост, наподобяваща тази при листването на Facebook преди осем години, пише CNBC.

Стойността на Snowflake - доставчик на облачни услуги за съхранение на данни и разработчик на софтуер за компании за анализ на данни - възлизаше на 70,4 милиарда долара при затварянето на борсата в сряда, повече от пет пъти над оценката му от 12,4 милиарда долара през февруари.

Sutter Hill Ventures, която инвестира в Snowflake и на която Спайзър е управляващ директор от 2008 година, притежава 20,3% от акциите на Snowflake. А този дял днес се оценява на около 12,6 милиарда долара, при обща инвестиция под 200 милиона долара през 2012 година.

Тези печалби обаче все още не са заключени. Акциите на Snowflake скочиха със 134% в сряда, достигайки 254 долара за акция, но цената може да се разтърси през следващите месеци в зависимост от инерцията и резултатите на компанията и по-широката икономика и пазар.

49-годишният Спайзър има склонността да избягва прожекторите. Той има само няколко хиляди последователи в Twitter и рядко публикува. Фирмата му няма уебсайт - просто целева страница с инициалите SHV и адрес. И да искате, няма да намерите Спайзър в блогове със съвети как да мащабирате бизнеса си.

В имейл по-рано тази седмица Спайзър посочи пред CNBC, че рядко се среща с медиите и го прави само "по искане на компании".

"Ние сме по-фокусирани върху изграждането на страхотен продукт и обслужване на клиенти. Радвам се да видя, че светът започва да разбира какъв невероятен продукт е изградил този екип", каза Спайзър, който също така заемаше високи позиции в Yahoo! и Veritas, преди да стане инвеститор.

Кои технологични IPO-та ще очакват пазарите догодина?

Кои технологични IPO-та ще очакват пазарите догодина?

Според доклад на CB Insights

За разлика от традиционните рискови фирми, които набират средства на всеки няколко години и се стремят да направят възвръщаемост в продължение на десетилетие, Sutter Hill има така наречения вечнозелен фонд, който добавя допълнителен капитал с течение на времето. Фирмата е основана през 1962 година от Пол Уайтс и Бил Дрейпър, баща на известния инвеститор Тим Дрейпър.

В Snowflake Спайзър беше първоначалният главен изпълнителен и финансов директор, заемайки двете роли до 2014 година, докато работеше рамо до рамо с инженерите основатели, за да проектира облачна база данни.