Стойността на паладия в хода на търговията във вторник за първи път в историята надхвърли $1600 за тройунция на фона на продължаващото съкращаване в доставките на ценния метал.

Спотовата цена на паладия на борсовите търговете в Лондон днес се покачи с 1,4%, до $1601,52 за унция. Юнските контракти за скъпия метал на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпнаха с 1,1%, до $1556,3 за унция.

Паладият достигна нов рекорд от над $1 500

Металът, станал по-скъп от златото, достигна нов ценови рекорд

И анализатори твърдят, че ще продължава да расте

Цените на паладия се повишиха почти два пъти от август миналата година и с 27% от началото на тази година.

Очаква се, че през 2019 г. на пазара на паладия отново ще се наблюдава дефицит заради голямото търсене на този метал от страна на автомобилните производители, стремящи се да изпълняват по-строгите нормативни изисквания за вредните емисии.

Паладият ще продължи да е най-горещият метал и през 2019-а

Паладият ще продължи да е най-горещият метал и през 2019-а

Това прогнозират експерти

Анализаторите на Bank of America по-рано повишиха прогнозите си за средната цена на паладия за тази година до $1800 за унция, като допускат краткосрочен скок на котировките над $2000 за унция.

Активният подем в стойността на ценния метал се отразява благоприятно на производителите. Например, компанията Impala Platinum Holdings успя да намали своята задлъжнялост и да обяви планове за създаване на нов рудник, чийто добив може да започне още през 2024 година. Anglo American Platinum разглежда възможността да увеличи производството от своята мина Mogalakwena в ЮАР на 270 хиляди унции годишно.