Цената на паладия се покачи над $1 500, достигайки нов рекорд. Мощното рали на метала, който вече е по-скъп и от златото, идва благодарение на неговия недостиг, предава Bloomberg. Меалът поскъпна с 1,7 процента до $1 505,46.

Цената му почти се утрои от януари 2016 година, а се очаква февруари да е седмият пореден месец, в който тя се увеличава. Според анализ на Citigroup, съвсем скоро може да очаква тя да достигне и $1 600.

Световният недостиг на метала ще се "увеличи драматично" тази година, според Johnson Matthey Plc, водещ доставчик на катализатори. Иви Хамбро от BlackRock пък заяви по-рано тази седмица, че има "огромен недостиг". Металът се използва в катализаторите на бензиновите автомобили, които стават все по-предпочитани от потребителите след скандала "Дизелгейт".

Недостигът дори кара някои компании да наемат материала от борсово търгуван фонд.

И все пак някои анализатори се съмняват докога ще продължи ралито. Продажбите на автомобили в Китай продължават да намаляват и през януари след първия годишен спад от повече от две десетилетия. Пазарите в Европа и Северна Америка пък се свиват, като една от причините е споделеното пътуване и услугите като Uber.

Паладият е рядък метал, добиван основно в две страни, което прави и трудна задачата по рязко повишаване на производството. Над 80 процента от метала идва от Русия и Южна Африка.

Златото също поскъпва

В същото време цените на златото достигат най-високото си ниво от 10 месеца, подкрепени от инвеститорите, които търсят убежище. Цената му се покачи с 0,45% процента до $1 346,79, като по-късно изгуби малка част и падна до около $1 342. Предходното затваряне на $1 340.10 бе на най-високо ниво от 19 април 2018 година. От началото на годината цената се е покачила с 4,74%.

Защо "изгоряха" инвестициите в ключовите за производството на електромобили метали

Защо "изгоряха" инвестициите в ключовите за производството на електромобили метали

След като през 2017 година цените на кобалта и лития скочиха до рекордни нива