Резервациите в хубавите хотели на гръцките острови Миконос и Санторини изненадващо са намалели с около 20%. "Цените нямат никаква връзка с реалността и дори туристите, които имат възможност да платят за почивка на тези острови, се отказват, защото смятат, че туристическия сектор вече "изнудва клиентите". Това коментират хотелиери и собственици на заведения от други части на Гърция, съобщи БНР.

Традиционните от години посетители на тези "скъпи" острови се пренасочват към Мексико или дори френското крайбрежие, където цените също са високи, но донякъде логични (предвид условията за почивка), обясняват от туристически агенции, организиращи почивки в чужбина.

Хотелиерите от островите Миконос и Санторини, при това не се надяват, че чуждестранните туристи ще бъдат заменени от гърци, защото от години тези острови финансово са почти недостъпни за тях.

"Единственият изход от ситуацията е, да се регулират цените на островите, а не да се покачват докато има (някакво) търсене", смятат експерти в областта на туризма в Гърция.

Колко по-скъпа ще е почивката в Гърция това лято

Колко по-скъпа ще е почивката в Гърция това лято

Повечето от резервациите в хотелите са от чужденци