Турският бизнес си е поставил за задача износът да надмине заплануваните 169 млрд. долара през 2018 г., достигайки 170-175 млрд. долара и да има още по-сериозна роля в икономическия растеж на държавата.

"Надяваме се, че износът в Турция ще допринесе положително за темпа на растеж на страната тази година с 1-1.5%", заяви председателят на Турската асоциация на износителите Мехмет Буюкекши.

Турция изпрати втората най-силна година за износа в историята

Турция изпрати втората най-силна година за износа в историята

Икономиката се съживи, отчита рекорден растеж през изминалата година

Буюкекши отбеляза, че цените на суровините ще имат значително въздействие, тъй като страната е вносител на петрол.

Миналата година износът на Турция достигна стойност от 157.1 млрд. долара, което е вторият най-голям износ в историята на турската република, с 10.2% годишно увеличение.

Въпреки това, вносът на южната ни съседка се увеличи със 17.92% до 234.2 млрд. долара през 2017 г., което е дефицит от 776 млрд. долара във външнотърговското салдо.

Турция очаква рекорден растеж, отчита невиждан износ

Турция очаква рекорден растеж, отчита невиждан износ

Турската икономика може да стане най-бързо растящата в Г-20

Турция ускори работата по насърчаване на износителите да участват в платформите за електронна търговия, тъй като страната изостава по този показател.

"Министерството на икономиката ще подкрепи 80% от абонаментните такси, когато турска компания се присъедини към глобален уебсайт за електронна търговия, който е сред първите 3, що се отнася до процента на кликванията", каза Буюкекши.

Турската автомобилна индустрия с най-силната година в историята

Турция продаде коли за близо $29 милиарда

Износът нараства с 19.5% за година

Останалата част от сумата ще бъде покрита от асоциацията на износителите. Тази програма на министерството ще продължи 3 години.

До момента 10 161 турски компании са се присъединили към платформите за електронна търговия. Целта е техният брой да се увеличи до най-малко 25 000 през 2018 г.

Турският автомобилен износ за САЩ се удвоява през 2017 г.

Турският автомобилен износ за САЩ се удвоява през 2017 г.

Основният търговски партньор обаче е друг