Представители на турската туристическа индустрия очакват, че предстоящият сезон ще бъде добър и се подготвят да приемат 60 милиона чуждестранни гости. Това каза пред журналисти Алик Чирах, директор на туристическата компания Alfe Mia Tour (Анталия).

"Целта от 60 милиона туристи и 56 милиарда долара приходи от туризъм, за съжаление, не беше постигната миналата година поради определени събития, които се случиха в нашата страна, но ние сме по-близо до тези цифри. Тази година поддържаме целта от 60 милиона туристи да посрещнем в Турция при увеличаване на рентабилността", каза той днес на пресконференция в Екатеринбург, цитиран от finmarket.ru.

Туризмът в Турция: Индустрия с амбиции за $100 милиарда

Туризмът в Турция: Индустрия с амбиции за $100 милиарда

Американците вече могат да посещават южната ни съседка без виза

Експертът също така отбеляза, че ако по-рано представителите на индустрията са се ръководили от рекордния поток от руски туристи в Анталия през 2019 г. (5,5 милиона души), сега цифрите за 2023 г. се приемат като ориентир.

"В сравнение с 2019 г. все още не сме приели толкова голям брой туристи от Русия, не сме достигнали числата от 2019 година. На първо място, това се дължи, разбира се, на увеличението на цените за настаняване в нашите хотели за туристи от Русия", добави той.

Чира също подчерта, че покачването на цените се дължи на инфлацията в страната и валутния курс в Русия.

Не само туризъм: Как Анталия се превърна в магнит за чуждестранния бизнес

Не само туризъм: Как Анталия се превърна в магнит за чуждестранния бизнес

Интересът към имотите в региона също е сериозен

"Вземат се определени мерки за промяна на ситуацията и увеличаване на туристическия поток. На правителствено ниво се работи с хотелиерите, така че цените да достигнат оптималната точка, за която Анталия винаги е била известна. Отстъпките, предоставени от хотелите за руския пазар, вече са на този етап, на етап ранно записване, доста осезаемо - средно 25-30%. Чакаме туристи, чакаме добър сезон", подчерта той.

Общо 15,7 милиона чуждестранни туристи са почивали в Анталия през 2023 г., което е с 2,7% повече от рекордната за курорта 2019 г. (15,3 милиона). От тях миналата година в Анталия са почивали около 3,5 милиона руски туристи.