Преди два месеца Uber получи временно разрешение за извършване на дейност в Лондон, което изтича довечера в полунощ, а постоянният лиценз на компанията беше отхвърлен, след като Transport for London, местният регулатор, е открил, че нейни шофьори са извършили повече от 14 хил. нерегламентирани превоза, предаде Zero Hedge. Компанията ще има три седмици да обжалва решението на регулатора.

"Сигурността е нашият абсолютен приоритет", посочват от Transport for London. "Uber направиха някои подобрения, но е недопустимо компанията да позволява пасажерите ѝ да се качват в превозни средства, чиито шофьори са нелицензирани и незастраховани."

Травис Каланик продаде 20% oт дела си в Uber

Травис Каланик продаде 20% oт дела си в Uber

Предприемачът вече притежава 4,6% от все по-поевтиняващата компания

Решението на регулатора вероятно ще създаде проблеми за главния изпълнителен директор Дара Косровшахи, който обеща да направи "правилното нещо - точка" за разрешаването на проблемите на компанията със сигурността. Директорът на компанията успя да се справи с предишната криза, при която Transport for London искаше да отнеме лиценза на компанията, скоро след като предишният ѝ ръокводител Травис Каланик напусна поста.

В момента Лондон е най-големият пазар на Uber в Европа и е в топ пет на компанията на глобално равнище. А освен споменатите нерегистрирани превози, от Transport for London изтъкнаха, че водачите на компанията често са незастраховани, което може да доведе до сериозни финансови проблеми за пътниците им в случай на инцидент.

Uber се надява да излезе на печалба през 2021

Uber се надява да излезе на печалба през 2021

След нова загуба от $1,2 милиарда през последните три месеца

Разбира се, пазарите не останаха очаровани от решението на лондонския регулатор и ценните книги на компанията изгубиха два долара от стойността си, до 28,74 долара за акция по време на търговията в понеделник, преди отново да се покачат над 29 долара за акция.

Ако обжалването на Uber не бъде уважено и компанията се окаже принудена да напусне пазара си, това ще нанесе пореден удар върху репутация (и акциите) ѝ, но и ще ощети самите жители на града, тъй като конкуренцията в сферата на превозните услуги ще спадне.

Uber с второ мащабно съкращение на служители

Uber с второ мащабно съкращение на служители

Над 400 работници са съкратени от инженерния и продуктовия отдел на стартъпа