Дървата за огрев остават скъпи, показа анонимна проверка на money.bg сред търговци в страната.

В пика на летния сезон, по време, на който хората се запасяват с дърва за зимата, за да имат време да изсъхнат, цените на кубик нацепени бук и дъб в София достигат 160 лева. Преди година цената на кубик дърва за огрев в столицата беше около 180 лв., което представляваше своеобразен пик на цените, за сравнение през 2021 г. кубик дърва за огрев излизаше около 90 лева - 100 лева.

Оказва се обаче, че този вид отопление излиза най-изгодно в столицата в сравнение с другите по-големи градове в страната. Средните цени за кубик дърва за огрев са около 170 лв. в Пловдив и Варна. Докато в Бургас попаднахме на оферта за 190 лв. за кубик дърва.

Обявите за дърва за огрев из цялата страната показват, че цените се различават от софийските с по 10 -15 лева за кубик. Важно е да отбележим, че има и по-евтини обяви, но те са за пале (0.8 от кубика).

И ако преди година на въпроса дали имат налични дърва за огрев от няколко склада ни обясниха, че всичката им стока вече е запазена и чакат им доставят нови пратки, но не се знае кога точно ще се случи това, днес вече ситуацията е различна - дърва има на повечето места.

Колко струват дървата за огрев от складовете на държавните горски стопанства?

Колко струват дървата за огрев от складовете на държавните горски стопанства?

Има четири варианта за закупуване на дървесина от държавните предприятия

Има няколко основни фактора,

които принудиха хората да се обърнат към най-древния метод за отопление.

На първо място можем да посочим енергийната криза, в която изпадна не само България, но и целият свят.

Тогава отоплението поскъпна значително. В най-студените месеци на 2021 г. и началото на 2022 г. сметките газ, на какъвто се топлят голяма част от домакинствата в южните квартали на столицата като "Симеоново", "Драгалевци" и "Бояна" бяха в пъти по-високи от същия период на предходната година. През януари 2022 г. КЕВР одобри и шоковото 30-процентно поскъпване на газа и така цената му стана близо 3 пъти по-висока за домакинствата, отколкото година по-рано. Така макар и с държавна помощ, която отпусна тогава  правителството сметката за къща от 200 кв.м.м., която се топли изцяло на газ достигаха 1000 лева.

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% и струват 180 лева за кубик (засега)

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% и струват 180 лева за кубик (засега)

Освен по-скъпи, цепениците се оказват и дефицитна стока

За сравнение при новите цени на дървата, за отоплението на същата площ ще са нужни около 15 кубика дърва за целия отоплителен сезон, който продължава около 6 месеца. За момента те ще струват общо около 2400 лева.

По-голямата част от газифицираните домакинства обаче разполагат с камини и печки на дърва, тъй като масово или са се топлили на такива преди да бъдат газифицирани или при изграждането на домовете си са предпочели да имат и алтернатива на газа.

Така на фона на растящите цени на синьото гориво и нарастващата несигурност след като през април 2022-а "Газпром" обяви, че спира доставките на газ за България много домакинства преминаха от газ на дърва.

Парно, на ток или пък с дърва за огрев и пелети, кое отопление излиза най-икономично?

Парно, на ток или пък с дърва за огрев и пелети, кое отопление излиза най-икономично?

Колко би струвало на месец отоплението на средностатистически апартамент с площ от 70 кв. м с височина 2.5 м?

Друг фактор за поскъпването на дървата за огрев, който не е за пренебрегване е войната в Украйна и спирането на доставките на въглища от там.