Polyus PJSC, най-големият производител на злато в Русия, съобщи, че мината Сухой Лог в Сибир е най-богатата на ценния метал в света, предава Bloomberg.

Одит показва, че в находището има 40 млн. доказани тройунции злато, измерени чрез международния стандарт JORC. Средното съдържание на ценния метал е 2,3 грама на тон, съобщи главният изпълнителен директор Павел Грачев. Това означава, че находището - което отговаря за над четвърт от общите резерви на Русия - е по-голямо от KSM Project в Канада и Donlin Gold в Аляска.

Находището Сухой Лог, намиращо се в изолираната Иркутска област в Сибир, бе открито от съветски геолози през 1961 г., а после бе по-подробно изучено през 70-те години. През 2017 г. то бе продадено на търг на Polyus и държавен партньор, който по-късно бе изкупен от минната компания.

Polyus заяви по-рано тази година, че ще се концентрира върху по-малки проекти и намаляване на дълга си преди да започне да го разработва. До края на годината ще бъде публикуван доклад за находището, като се очаква разходите да достигнат $2,5 млрд. годишно, а годишният добив - 1,6 млн. тройунции.

Находището може да помогне за увеличаване на годишния добив на компанията с поне 70%. Цените на златото нараснаха с 60% откакто Polyus го придоби.Очаква се основните инвестиции да започнат през 2023 г., като разходите за инфраструктура вече започнаха. Има планове и за съвместна инвестиция с правителството за обновяване на местното летище.

Кои съседки на България притежават най-много злато?

Кои съседки на България притежават най-много злато?

Хърватия няма и грам, а Черна гора го използва, за да получи заем