Снощи Salesforce изненадващо обяви, че ще съкрати хиляда от своите общо 54 хил. служители, предаде Wall Street Journal. Новината идва на фона на много добрите финансови резултати на компанията през последното тримесечие и на приемането на ценните ѝ книги в индекса Dow Jones, където тя заменя най-стария му участник - Exxon Mobil.

Въпреки уволнението на персонала, което беше обявено на служителите, получаващи двумесечно предизвестие, във видеоразговори, днес акциите на компанията продължават да растат, като само от стартирането на търговията тяхната цена се покачи с 8,21% до 272,3 долара.

Това обаче е далеч под вчерашното представяне, при което те се изстреляха с 25%. От началото на годината те са увеличили цената си със 106 долара, което е покачване от над 63%. Така пазарната ѝ капитализация вече възлиза на 243 млрд. долара.

Salesforce позволява на всичките си 49 000 служители да работят от вкъщи поне още година

Технологичен гигант дава на всичките си 49 000 служители да останат у дома поне още година

Първоначално крайният срок беше до декември 2020-а

Причината за това е, че Salesforce се превърна в една от изключително добре представящите се компании в условията на пандемията. През второто тримесечие приходите ѝ нараснаха до 5,15 млрд. долара, което е ръст от почти 30% на годишна основа - значително повече, отколкото анализаторите предвиждаха.

По-голямата част от служителите, които вече са в предизвестие, са от екипите по продажби и поддръжка на клиентите на компанията, работещи основно с финансови, здравни и изследователски компании. Все пак орязването на персонала ще обхване и отделът, занимаващ се с облачните услуги на Salesforce.

"Релокираме ресурсите си, за да позиционираме компанията за бъдещ растеж", каза говорител на Salesforce. "Това включва назначаването на още служители, преместването на част от персонала и елиминирането на позициите, които вече не водят към бизнес приоритетите ни. Помагаме на засегнатите ни работници за следващата стъпка в кариерите им, независимо дали тя ще е в нашата компания, или насочена към друга възможност."

Почти век по-късно: Индексът Dow Jones се раздели с най-стария си участник

Почти век по-късно: Индексът Dow Jones се раздели с най-стария си участник

Свалянето на Exxon Mobil се разглежда като поредния удар срещу петрола, смятат анализатори

"Иронично е, че на 25 март главният изпълнителен директор на Salesforce Марк Беньоф (на снимката) обеща в Twitter, че компанията му ще избягва големите съкращения в рамките на 90 дни по време на пандемията, въпреки че служителите му преминаха към дистанционна работа", посочват от Zero Hedge. "Той призова и други директори да го последват и да не уволняват персонала си."

Изглежда, за част от служителите на Salesforce тези 90 дни са изтекли, въпреки че броят на болните от коронавирус е по-голям от всякога.