Германският автомобилен концерн Daimler отчете солидна загуба за второто тримесечие на 2019 година заради разходите за "дизелгейт" и замяната на дефектните въздушни възглавници на японската компания Takata.

Чистата загуба на Daimler през второто тримесечие на тази година е 1,24 милиарда евро в сравнение с 1,8 милиарда печалба през същия периода на миналата година. Компанията е похарчила 4,2 милиарда евро за подмяна възглавници Takata и заради проблемите с вредните емисии на дизеловите двигатели.

Приходите се увеличават с 5%, до 42,65 млрд. евро, се съобщава в пресрелиза на Daimler.

Mercedes-Benz намали за трети път прогнозата си за печалба

Mercedes-Benz намали за трети път прогнозата си за печалба

Проблемите на производителя са свързани с емисиите от дизеловите двигатели

Daimler също така понижава прогнозата си за продажбата автомобили с марката Mercedes-Benz през 2019 година. През второто тримесечие бяха реализирани 822 хиляди автомобили от всички модели на компанията, което е с 1% по-малко в сравнение със същия период на 2018 година.

Властите в Германия разследват софтуера на Mercedes

Властите в Германия разследват софтуера на Mercedes

Причината е съмнения за манипулация на показваните нива на вредните емисии

Германският производител се изправя пред съдебни проблеми в Европа и Съединените американски щати по обвинения за твърде високо замърсяване от дизеловите автомобили на марката. Миналата година германските власти накараха компанията да предприеме сервизна акция, а компанията се съгласи да обнови софтуера на милиони автомобили в Европа. Daimler обяви изтеглянето за ремонт на 3 милиона дизелови автомобила Mercedes-Benz. Но засега компанията успява да избегне глоби.